NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Tržnica Abastos / Studio Metamorphosis

Tržnica Abastos / Studio Metamorphosis

Deli

Rehabilitacija tržnice Abastos predstavlja metamorfozo središča mesta Tomelloso v Španiji. Vrnila je moč in sinergijo prej primitivni točki mesta. Glavni cilj je bil zgraditi mostove med preteklostjo in prihodnostjo, med kulturo in družbo. Razvoj prostora, izboljšanje fizičnega in funkcionalnega ugodja bo dolgoročno dvignilo kakovost življenja uporabnikov in obiskovalcev.

Primarni izziv arhitektov je bila uvedba nove uporabnosti za stavbo, zasnovano izključno za trgovino. Spremenili so jo v bolj vsestranski prostor, prilagojen 21. stoletju, kjer se poleg gastronomskega in komercialnega dogajanja lahko izvajajo še kulturne dejavnosti.

Ena glavnih idej je bila doseči smiseln odnos med notranjostjo in zunanjostjo. Glavni del platforme trga so povezali z glavnim nadstropjem stavbe –največja ovira je bila nivojska razlika, ki jo je bilo potrebno osmisliti. To so rešili z nizom ploščadi in klančin, umeščenih po celotnem podaljšku trga.

Različni nivoji postopoma približujejo uporabnika stavbi, z ozelenitvijo pa ustvarjajo različne integrirane prostore za sedenje in počitek. V notranjosti je bila določena nova funkcionalna trasa s postavitvijo stojnic na obodu stavbe, s poudarkom na osrednjem delu kot epicentru, ki je uokvirjen z najvišjo streho in se skozi stekleno ogrado odpira navzven. Streha prepušča svetlobo, kot bi lebdela, zaradi česar je to območje srce stavbe: fizično, funkcionalno in estetsko. Tla krasi mozaična preproga iz keramike.

Na notranjem obodu objekta je 27 stojnic, razporejenih v posamezne module, ki jih je možno prilagajati glede na potrebe uporabnika, vključno s tistimi za gastronomsko, komercialno, kulturno in družabno uporabo. Te stojnice so zasnovane v industrijskem značaju, s preprosto kovinsko konstrukcijo, integrirano v prvotno zgradbo. Za toplino ji je dodan naravni borov les, ki je prisoten tudi v notranjem stavbnem pohištvu.

Višina stojnic nikoli ne doseže prvotne strehe tržnice, kar ustvarja prostorsko in vizualno kontinuiteto celotne stavbe. To pomeni, da je s katere koli točke znotraj trga mogoče videti celotno streho, podprto z izvirnimi kovinskimi nosilci. Fasade so bile sanirane, tako da je del originalne opeke ostal viden in podložen s toplotno izolacijo na notranji strani za optimizacijo prihranka energije. Podnožje in glavne fasade so bile prevlečene z neprekinjenim in zračnim apnenim materialom, ki se je vedno uporabljal v tradicionalnih konstrukcijah v tej regiji Španije.

Arhitektura: Studio Metamorphosis

Površina: 1659 m²

Leto: 2023

Fotografije: David Zarzoso

Vodilni arhitekti: Miriam Camacho, Pedro Lizán

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč