NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Udobno bivanje na 31 kvadratnih metrih? Zakaj pa ne …

Udobno bivanje na 31 kvadratnih metrih? Zakaj pa ne …

Deli

Bi lahko bivanje v manjšem stanovanju vzbujalo občutek prostornosti? Ali obstaja možnost, da bi se stanovanje prilagajalo uporabniku in ne obratno? Bi lahko stopili iz trenutnega načina življenja in živeli drugače? Vsa ta vprašanja so ključnega pomena in narekujejo sodobno načrtovanje bivalnih prostorov, pri katerih je v ospredju trajnostno bivanje.

“Morda pa stanovanje ne potrebuje zavetja samostojne sobe in se prava svoboda skriva v skupnem odprtem prostoru. Tako nismo več omejeni z malimi prostori, ki se izdajajo za dnevno sobo, jedilnico, kuhinjo ipd. Stanovanje postane prostor z eno samo namembnostjo in se po potrebi spreminja. Lahko je jedilnica, če želimo gostiti večje število ljudi, lahko je dnevna soba za deževne popoldneve, lahko je spalnica, lahko pa tudi otroško igrišče!,” pravita Urša in Luka, ustanovitelja studia AINO.

Vse to nas pripelje tudi do vprašanja, koliko kvadratnih metrov je pravzaprav potrebnih za udobno bivanje. Včasih so prav prostorske omejitve tiste, ki spodbudijo našo ustvarjalnost in inovativnost. Čeprav je na papirju 31 m2 videti zelo malo, prenovljeno enosobno stanovanje vsebuje čisto vse, kar za bivanje potrebuje sodoben par: kuhinjo z otokom, prostorno jedilnico, kamor lahko povabita tudi prijatelje, dnevni kotiček s sedežno garnituro in zračno spalnico. Brez nepotrebnih sten in strogih definicij prostorov. Zračnost bivalnega dela sta arhitekta dosegla z odstranitvijo predelne stene, z znižanjem okenskega parapeta pa sta poskrbela za več dnevne svetlobe. Ostalo je 25 m2 bivalnega prostora, v katerem je svetlo in funkcionalno pohištvo, ki s svojo razporeditvijo prostor kar najbolj izkorišča. Naravni materiali in svetle barve ga navidezno povečajo, za kontrast pa poskrbijo temnejši pohištveni kosi, kot je na primer temno siva sedežna garnitura v bivalnem prostoru.

PODATKI O PROJEKTU:
IME PROJEKTA: 31 m2
BIRO: Studio AINO
EKIPA: Urša Križman, Luka Fabjan
LETO: 2019
VELIKOST: 31 m2
FOTO: Studio AINO

Pustite komentar