NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

V Ljubljani odprli eno največjih stanovanjskih sosesk Novo Brdo

V Ljubljani odprli eno največjih stanovanjskih sosesk Novo Brdo

Deli

Ob 30. obletnici stanovanjskega sklada so v Ljubljani odprli eno največjih stanovanjskih sosesk, Novo Brdo, kjer bo po besedah direktorja sklada Črtomirja Remca dom dobilo 498 ranljivih družin in posameznikov.

“Naj bo soseska prijazen dom za vse, ki bodo v prihodnjih dneh dobili ključe,” je ob odprtju dejal okoljski minister Andrej Vizjak“Stanovanje oz. dom je dobrina, katere vrednost gotovo najbolj razumejo tisti, ki te dobrine nimajo.” Dodal je, da so to najpogosteje mlade družine in mladi posamezniki, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje.

Nerešeno stanovanjsko vprašanje pa ni samo težava mladih ali tistih, ki zaradi različnih okoliščin ostanejo brez strehe. Po Vizjakovih besedah se s tem izzivom bolj ali manj uspešno spoprijemajo vse vlade oz. države po svetu. “Odgovornost vsake vlade je, da stanovanjsko politiko načrtuje tako, da ima vsak posameznik ali družina v razumnem roku zagotovljeno primerno stanovanje,” je dejal.

V podzemnih garažah je 522 parkirnih mest za stanovalce. Prav tako so v soseski na voljo različne javne storitve, kot so knjižnica in trgovine ter odprt zunanji prostor, kjer bo veliko zelenih površin, bajer in otroška igrišča. Lokacijsko je objekti blizu priključka na mestno ljubljansko obvoznico in avtocesto.

Dodal je, da si želi, da bi bilo takih odprtij še več, pa ne samo v Ljubljani, pač pa predvsem v manjših slovenskih občinah in regijah, ki zaznavajo upad prebivalstva. Glavni cilj stanovanjske strategije so zato dodatna javna najemna stanovanja. Po ocenah naj bi bilo namreč v državi potrebnih še okoli 10.000 dodatnih stanovanj.

“Vlada načrtuje, da jih bo do leta 2026 lahko zagotovila okoli 5000. Zavedanje pomena stanovanjske politike pa potrjuje tudi pred kratkim sprejeta novela stanovanjskega zakona,” je še dejal Vizjak in pojasnil, da je stanovanjska politika vključena v nacionalni načrt za okrevanje in odpornost: “Z njim bo vzpostavljena shema financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj, za katero bo namenjenih dodatnih 60 milijonov evrov.”

Slovesno odprtje. Foto: Stanovanjski sklad

Črtomir Remec: Trije projekti, končani znotraj časovnih okvirov

Danes odprta soseska je drugi del trilogije, uresničene s 50-milijonskim posojilom Razvojne banke Sveta Evrope. “Soseska Novo Brdo je skupaj s partnerskim delom javnega stanovanjskega sklada ljubljanske občine največji projekt od skupaj 1887 novih stanovanj, s katerimi zaznamujemo 30-letnico delovanja,” je dejal direktor sklada Črtomir Remec.

Spomnil je, da so že spomladi odprli stanovanja za mlade na Gerbičevi, za marec prihodnje leto pa je napovedal še odprtje soseske z 212 stanovanji v Mariboru pod Pekrsko gorco. Z danes odprto sosesko so to po Remčevih besedah trije ključni projekti, ki so jih izpeljali znotraj časovnih rokov in finančnih okvirov.

Ob tem je direktor sklada napovedal pripravo novega cikla, v katerem načrtujejo 10 projektov v sedmih regijah z 906 stanovanji, za katerega si prizadevajo pridobiti novo posojilo Razvojne banke Sveta Evrope.

Rolf Wenzel: Socialna stanovanja so težava v številnih državah

Odprtja se je udeležil tudi guverner razvojne banke Rolf Wenzel, ki je sosesko Novo Brdo izpostavil kot konkreten primer ene glavnih nalog razvojne banke – financiranje gradnje socialnih stanovanj. “Socialna stanovanja, finančno dostopna stanovanja, kakor koli jim že rečemo, so velika socialna in politična težava v številnih evropskih državah, zato je ena glavnih nalog banke, da pri reševanju te težave podpira države,” je poudaril Wenzel.

Na odprtju je ljubljanski podžupan Aleš Čerin spomnil, da je državni stanovanjski sklad občinskemu dal ugodno posojilo, s pomočjo katerega so maja letos v soseski odprli tudi 174 neprofitnih najemnih stanovanj. Vsa so po njegovih besedah že naseljena. Kot je dodal, so v bližini odprli novo enoto vrtca, razširili osnovno šolo, če bo treba, bodo v razvojnem ciklu zgradili tudi novo šolo.

Prilagojena stanovanja

V novi soseski Novo Brdo bo stanovanjski sklad ponudil višji standard bivanja, saj si želijo, da bi v stanovanjih sobivalo več različnih generacij. Vsi objekti so zato prilagojeni tako mladim in družinam kot tudi starejšim ljudem. V podzemnih garažah je 522 parkirnih mest za stanovalce. Prav tako so v soseski na voljo različne javne storitve, kot so knjižnica in trgovine, ter odprt zunanji prostor, kjer bo veliko zelenih površin, bajer in otroška igrišča. Lokacijsko so objekti blizu priključka na mestno ljubljansko obvoznico in avtocesto.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč