NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Večnamenski arhitekturni element zagotavlja pitno vodo in brezplačno razsvetljavo

Večnamenski arhitekturni element zagotavlja pitno vodo in brezplačno razsvetljavo

Deli

Novozelandski oblikovalec, Henry Glogau, je razvil napravo, ki iz morske vode pridobiva pitno, obenem pa iz preostankov soli ustvarja energijo za osvetlitev prostora.

Poleg tega, da je izum lansko leto prejel prestižno nagrado red dot, se je prebil tudi med finaliste Lexusove oblikovalske nagrade. Ta je namenjena tistim, ki skozi oblikovanje delajo za boljši jutri ter pozitivno vplivajo na človeško družbo. Predstavlja platformo za majhne oblikovalce, s katero se lahko predstavijo večjim podjetjem in dobijo mentorstvo ter priložnost za izdelavo prototipa.

Novi Skylight se popolnoma ujema z načeli nagrad za oblikovanje ter načrtovanje boljše prihodnosti. V pomoč bo predvsem v revnih predelih sveta, denimo v Čilu, kjer se prebivalci soočajo s privatizacijo vode. Mnogi živijo v barakarskih naseljih brez razsvetljave, z zelo omejenim dostopom do pitne vode. Skylight tako reši kar dve težavi. V največji meri izkorišča morsko vodo in sončno energijo, deluje pa na temeljnih principih izhlapevanja in kondenzacije.

Morska voda izhlapeva s pomočjo sončne energije, medtem ko strešno okno v obliki sklede zbira čisto tekočino. Preostanki soli ustvarjajo električni naboj za večerno osvetlitev. Glogaujeva zasnova je ugodna in praktična rešitev, ki uporablja naravne vire za reševanje osnovnih težav, s katerimi se soočajo ljudje po svetu.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč