NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Vertikalni vrt na Kitajskem bo proizvajal hrano za 40.000 ljudi

Vertikalni vrt na Kitajskem bo proizvajal hrano za 40.000 ljudi

Deli

Italijanski biro Carlo Ratti Associati je obelodanil načrte pisarniškega stolpa Jian Mu, ki se bo dvigoval v Shenzenu na Kitajskem. Njegova celotna fasada bo zasnovana kot hidroponična urbana kmetija.

»Urbano kmetovanje se v majhnem obsegu pojavlja v mestih po vsem svetu – od Pariza in New Yorka do Singapurja,« pravi Carlo Ratti, ustanovni partner CRA in profesor na massachusettskem Institute of Technology. Stolp Jian Mu bo urbano kmetovanje povzdignil na naslednji nivo. Tak pristop ima velik potencial v oblikovanju mest prihodnosti, saj rešuje stalno prisoten arhitekturni izziv: integrirati naravo v umetno ustvarjena okolja. Poleg proizvodnje hrane bo stolp s svojo zeleno fasado okoljsko ugoden, saj bo odbijal manjše količine svetlobe in toplote.

Novogradnja se bo vzpenjala 218 metrov visoko, deset tisoč kvadratnih metrov površin pa bo namenjenih rastlinam. Vertikalna farma takega obsega bi predvidoma lahko proizvedla 270 tisoč kilogramov hrane letno, nahranila pa bi okrog 40 tisoč ljudi. Gojenje, žetev, prodaja in uporaba pridelka bi potekali v sklopu iste zgradbe, tako bi občutno zmanjšali pot, ki jo hrana prepotuje od vrta do krožnika. V stolpnici se bosta poleg pisarn nahajala še trgovina in del, namenjen restavracijam. Umeščeni bodo tudi notranji vrtovi, ki se bodo vzpenjali skozi več nadstropij, zaposleni pa bodo lahko s pomočjo pametnih telefonov spreminjali mikroklimo, kar bo minimaliziralo potrebo po klimatskih napravah.

Jian Mu v kitajski mitologiji označuje drevo, ki sega vse do nebes. Stolp se bo Zemlje dotikal s pravokotno osnovo in se do vrha postopoma spremenil v zaobljenega, s tem se bo poklonil starodavnim kitajskim verovanjem, ki pravijo, da je Zemlja pravokotna, nebesa pa okrogla.

A terrace, outside area with people standing on multiple levels

Višina: 218 m (51 nadstropij)
Arhitekt: Carlo RattiAssociati (CRA)
CRA Tim: Carlo Ratti, Antonio Atripaldi, Chiara Borghi, Mario Daudo, Rui Guan, ChenyuXu
3D vizualizacije, CRA grafični tim: Gary di Silvio, Pasquale Milieri, Gianluca Zimbardi
Lokalni arhitekt: Lapis Bureau
Hidroponični sistem vrtov: ZERO
Krajinska zasnova: Gross Max

Slikovno gradivo: https://inhabitat.com/

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč