NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Vnesite zelenje tudi v kopalnico

Vnesite zelenje tudi v kopalnico

Deli

Zadnja leta je močno porasla priljubljenost rastlin v interierju, marsikdo si je doma ustvaril pravo malo džunglo. Še niste pomislili, da bi zelenje umestili tudi v kopalnico? V kolikor vam na omaricah in drugih površinah primanjkuje prostora, jih lahko obesite tudi s stropa in s tem v prostor dodate več dinamike. Predstavljamo rastline, ki se bodo v tem vlažnem prostoru počutile kot doma.

Epipremnum aureum
Oziroma zlati potos ali hudičev bršljan je plezalna ali viseča rastlina, ki dobro prenaša pomanjkanje svetlobe in izvrstno uspeva v vlažnem okolju, čeprav zlahka prenese tudi pomanjkanje vode. Ponaša se s srčastimi listi sijoče zelene barve z belimi ali zlatimi lisami in številnimi poganjki, ki lahko zrastejo vse do dolžine 12 metrov. Najboljše bo uspevala na senčni legi s pogostim pršenjem.


Poprovkasta pileja
Znana je tudi kot palačinka ali kitajski dolar zaradi značilnih okroglih listov. Uspeva v tropskih okoljih, zaradi česar je popolna kandidatka za kopalniško ozelenitev. Za razliko od potosa pa pileja potrebuje veliko svetlobe, zanjo bo najboljši dom kopalnica z velikimi okni. Kljub temu se izognimo direktnemu soncu in ji zagotovimo delno senčne pogoje, saj bo tako oblikovala večje liste.


Zelena mahovnata slika
Če bi za rastlinje raje izbrali kaj lokalnega, potem se odpravite v bližnji gozd po mah. Z nekaj kreativne žilice in triki, ki jih je moč najti na spletu, lahko sami ustvarite zeleno sliko, ki bo poleg vaše osebne ustvarjalne note v prostor vnesla pravi gozdni občutek. Obesite jo na želeno mesto in vaše delo je končano. Mah namreč ne potrebuje posebne oskrbe, le dovolj vlažno okolje.

Aloja
Izvrstna izbira za prvo rastlino ali za osebe z zelo polnim urnikom. Najboljše bo uspevala na sončni legi v loncu iz terakote. Ta se posuši hitreje od drugih materialov, kar je pri aloe veri ključnega pomena, da se ne pojavi gnitje korenin; pred vsakim zalivanjem se mora prst dodobra izsušiti. Aloja je splošno znana po svojih blagodejnih, pomirjevalnih učinkih na kožo, uporabna je za sončne opekline in pike insektov. Vseeno pa se pred kakršnimkoli samozdravljenjem rajši posvetujmo z zdravnikom.


Dracaena trifasciata
Zaradi svojega edinstvenega videza in preproste oskrbe je kačja roža zelo priljubljena rastlina. Uspeva lahko v okolju z večjo ali manjšo stopnjo vlage, ustreza pa ji indirektna svetloba. Če svoj dom delite s psi ali mački se tej rastlini raje izognite, ker je zanje toksična.

Pripravila: Neža Pečan

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč