NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Vrhunsko zasnovana zelena hiša

Vrhunsko zasnovana zelena hiša

Deli

Beneška hiša je najnovejša v repertoarju FINNE arhitektov, v Los Angeles pa vnaša sodobno obrtniško rahločutnost tega biroja. Zasnovana je kot zeleno zatočišče sredi mesta.

Nova zgradba, ki se nahaja na dolgi, ozki parceli v losangeleški soseski Benetke, je oblikovana z dramatičnimi strešnimi linijami v kombinaciji lesa s teksturiranimi kovinskimi površinami. Leseni dnevni paviljon prodira v vrtni del z visokim stropom, poudarjenim s tramovi lesa duglazije. Bazen z umestitvijo tik ob bivalnem prostoru ustvarja zrcalno sliko svoje okolice.

Spalniško krilo uokvirja trikotni bivalni paviljon, dnevni del pa obdaja steklena stena z izdatnimi, šestmetrskimi strešnimi previsi, ki poleti blažijo vročino s senčno svežino, pozimi pa omogočajo pasivno ogrevanje notranjosti. Velika steklena vrata odpirajo bivalni del proti bazenu in ustvarjajo integriran notranje-zunanji prostor.

Hiša je bila trajnostno zasnovana z 40 % višjimi izolativnimi vrednostmi od standarda, naravnim prezračevanjem in bogato naravno osvetlitvijo, varčnimi vodovodnimi napeljavami, LED razsvetljavo in lokalnimi gradbenimi materiali. Okna imajo visoko zmogljivo izolacijsko zasteklitev z nizkimi emisijami in skrita senčila. Streha je načrtovana za vgraditev sončnih celic, ki bodo zagotavljale elektriko in toplo vodo.

Notranji prostori vključujejo bele omare, tla iz belega hrasta ter bele mavčne stene. Po meri izdelana jeklena svetilka visi nad kvarčnim kuhinjskim otokom in zajtrkovalnico iz litega stekla. Izklesano pomivalno korito v pralnici je prav tako izdelano iz kremenovega premaza.

Za elegantno-naravni videz so arhitekti zasnovali minimalistično stopniščno ograjo iz lesa in jekla, leseno steno ob glavni kopalnici, za ustvarjanje akcentne stene ob sprednjem vhodu in izgradnjo kamina v dnevni sobi pa je bila uporabljena ročno izdelana danska opeka.

Fotografije: Tom Bonner

Pripravila: Neža Pečan

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč