NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Zadnji trendi kuhinjskih pultov

Zadnji trendi kuhinjskih pultov

Deli

Lahko bi rekli, da mora biti kuhinjski pult najodpornejša površina celotnega doma. Nanj namreč dnevno kapljajo vse vrste tekočin, kislin in čistil, prav tako pa ima pogosto stik z ostrimi rezili ter vročimi posodami. Posebej težko mu prizanesemo, če radi veliko kuhamo in pečemo.

Poleg dobre vzdržljivosti mora biti kuhinjski pult tudi estetski, saj zavzema veliko površino in je zato vizualno zelo pomemben del interjerja. Kako torej dosežemo popolno ravnovesje med estetiko in funkcijo?

Pravega odgovora ni, saj smo si med seboj različni in imamo predvsem glede oblikovanja zelo različne želje. Na srečo je v zadnjih desetih letih ponudba na trgu postala na tem področju zelo kakovostna in široka, zato je resnično mogoče najti pravi kuhinjski pult za vsak okus.

V kuhinjo se je na veliko vrnil marmor, žal pa je pravi marmor tudi z ustrezno impregnacijo zelo občutljiv, predvsem v svetlih barvnih odtenkih. Zato se vedno več ljudi odloča za pult iz tehničnega kamna s potiskom marmorja. Oblikovno so z novimi tehnologijami dosegli že zelo realističen videz tega kamna in vse več je tudi ponudnikov takih materialov.

Po lastnostih je tehnični kamen neprimerljivo odpornejši od pravega kamna. Nanj je namreč mogoče v večini primerov odložiti vročo posodo ali pekač iz pečice, prav tako lahko na njem režete z nožem ali ga čistite z močnimi čistili – njegove lastnosti so podobne kot pri keramičnih ploščicah.

Tehnični kamen pa nima samo videza marmorja, temveč ponuja pestro izbiro drugih tekstur v videzu betona, granita, kovine ali lesa. Lahko je tudi enobarven v odtenku, ki ga je mogoče kombinirati z barvo kuhinje.

Pogosto se za tehnični kamen uporablja izraz »umetni kamen«, kar ni popolnoma pravilno. Material je namreč zmes pravega zdrobljenega kamna z majhnim deležem stekla in veziv, kar je odvisno od proizvajalca ter posameznega izdelka. S temi primesmi in z obdelavo pod visokim pritiskom se material poveže v enotno ploščo in dobi značilne vrhunske lastnosti.

Še vedno so v kuhinji zelo zaželene tudi vrste pravega kamna, na primer granit, vendar praviloma v temnejših odtenkih, do katerih je uporaba prizanesljivejša. Nekaj ponudnikov pri nas izdeluje in dobavlja tudi pulte iz teraca, ki pa so zaradi strukture iz kamenčkov nekoliko dovzetnejši za krušenje.

Pri vseh naštetih materialih navadno lahko izbiramo tudi debelino pulta, ki vpliva na skupno višino delovne površine. Za sodobnejši videz so plošče pogosto debele od 12 ali 20 mm, če želimo bolj klasičen videz, pa je prava izbira debelina okoli 40 mm. V nekaterih razkošnih kuhinjah boste opazili tudi debelejše pulte, debele od 60 do 100 mm. V tem primeru moramo omarice precej prilagoditi, učinek take delovne površine pa je seveda neprimerljiv z drugimi. Ker je debelina plošč tehničnega kamna praviloma največ 20 mm, se večje debeline pulta dosežejo s stikanjem pod kotom 45°, kar velja tudi za pravi kamen. Vendar so nekatere vrste tehničnega kamna na voljo tudi v ploščah, debelih do 40 mm.

Glede na pogostost uporabe kuhinje je dobro pomisliti tudi na vidnost umazanije na pultu. Na enobarvni beli ali črni površini boste namreč opazili vsako kapljico ali drobtino hrane, medtem ko bodo na marmoriranem ali granitnem pultu te manj vidne. V kolikor ima vaša kuhinja bolj malo dnevne svetlobe, je dobra izbira svetel pult v polirani obdelavi, ki dodatno razprši svetlobo po prostoru.

Kot pri izbiri vsakega materiala v interjerju je tudi pri kuhinjskem pultu pomembno, da prepoznate želje in potrebe družine ali posameznika ter da vpeljete tako dizajn kot tudi funkcijo – tako bo kuhinja z veseljem v uporabi vsak dan še dolgo let.

Piše: Ema Babošek, specialistka za interjer

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč