NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Zbogom onesnaženje: 6 vrhunsko oblikovanih čistilcev zraka

Tags: ,

Zbogom onesnaženje: 6 vrhunsko oblikovanih čistilcev zraka

Deli

Kakovost zraka v mestih je zaradi naraščajočih temperatur in gostega prometa vedno precej slaba. Dodajte sezonske alergije, prah, mikrobe, prhljaj in dlake hišnih ljubljenčkov in nastane prava nevihta alergenov.

Zato je trg čistilnikov zraka v porastu – v ZDA naj bi do leta 2028 dosegel vrtoglave 4,19 milijarde dolarjev.  Filtri delujejo tako, da zrak v prostoru filtrirajo skozi več plasti in odstranijo škodljive delce. To pomeni vse od prahu do živalskih dlak in dima iz okolice. Potrošniški čistilniki zraka so se skozi leta oblikovno razvili iz zastarelih radiatorjev do stilskih in včasih celo dekorativnih elementov. Oglejte si jih v današnjem prispevku.

Starkvind

Čistilec zraka IKEA Starkvind združuje visoko zmogljive rešitve za čiščenje zraka s sodobnim dizajnom, na voljo pa je v dveh različicah: samostojni disk, ki je nekoliko podoben zvočniku Bang & Olufsen, ali integriran v krožno mizico. V pomoč je pri odstranjevanju prašnih delcev, cvetnega prahu in nečistoč. Opremljen je s sistemom dveh filtrov in izbirnim dodatkom ogljikovega plinskega filtra. Mogoče ga je nadzorovati in prek aplikacije, vključno s petimi različnimi hitrostmi ventilatorja in samodejnim načinom.

Förnuftig

Starkvindov predhodnik in prvi IKEA-in čistilec zraka je bil Förnuftig, cenovno dostopna, a precej slabše zmogljiva naprava, z izvrstnim dizajnom. Zaradi majhnega površine je popoln za postavitev na tla ali namestitev na mizo ali pisalno mizo – lahko ga celo obesite na steno. Förnuftig je zasnovan tako, da zajema PM2,5 – to so delci s premerom 2,5 mikrona in več, kot so cvetni prah in spore plesni, ne odstrani pa za zelo finih delcev, kot je dim divjih požarov.

Löv

Oblikovan je z mislijo na prilagodljivost po skandinavskem navdihu, mogoče ga je pritrditi na steno, nasloniti v kot ali pospraviti na priročen kraj. Poigrava se z individualnostjo različnih gradnikov, ima kompakten in minimalen dizajn, ki mu omogoča enostavno zlitje z okolico. Vključuje predfilter, ki lovi prah in dlake, HEPA filter za alergene in manjša onesnaževala ter ogljikov filter za snovi, kot sta toluen in formaldehid.

Kara Pure

Kara Pure je sistem filtracije zrak-voda. Zahvaljujoč 4-stopenjskemu filtru, ki očisti zrak pred nečistočami, težkimi kovinami in drugimi delci, vodo izloči iz zraka, ki se nato prečiščen sprosti nazaj v prostor. Uporablja higroskopsko snov, ki deluje kot sušilno sredstvo. Videz je nekoliko sodoben – srebrn stolp s praznino v sredini za dostop do razpršilnika daje moderen arhitekturni občutek.

LG PuriCare AeroTower

Vključuje grelec in ventilator ter ima obliko globokega V, ki sodeluje pri ustvarjanju pretoka zraka. Stožčaste, navpične lopatice oddajajo le 23 dB hrupa, naprava pa se lahko obrne za 360 stopinj in dovaja zrak na tri načine.

Dyson Pure Hot+Cool formaldehid HP09

Dyson je znamka, ki marsikomu predstavlja sinonim za čistilnike zraka. Kolekcija, katere del je tudi pričujoča naprava, je večinoma oblikovana stolpasto. Zazna in ujame prah in alergene s pomočjo HEPA filtra iz steklenih vlaken, hkrati pa zagotavlja podrobno razčlenitev kakovosti zraka in alergenov, ki so bili ujeti na vgrajenem LCD zaslonu enote. Tako temperaturo kot hitrost pretoka je mogoče ročno nadzorovati z daljinskim upravljalnikom ali prek aplikacije za pametni telefon, medtem ko samodejni način vzdržuje želeno temperaturo v prostoru in po potrebi prilagaja hitrost ventilatorja.

Fotografije: IKEA, Komma design, Kara Water, LG, Dyson

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč