NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

AJM zmagovalec na prestižnem natečaju »German Innovation Award 2021«

AJM zmagovalec na prestižnem natečaju »German Innovation Award 2021«

Deli

Med letošnjimi globalnimi zmagovalci je tudi štajersko podjetje.

V drugi polovici meseca maja so uradno razglašeni letošnji dobitniki prestižnega natečaja v svetu dizajna in inovacij German Innovation Award (Nemška nagrada za inovacije). Organizira ga German Design Council (Nemški svet za oblikovanje), ki je bil ustanovljen leta 1953 na pobudo Nemškega zveznega parlamenta. Z leti je nagrajevanje preraslo nemške okvirje in se prelevilo v prestižno mednarodno tekmovanje, kamor svoje inovacije prijavljajo podjetja iz vsega sveta.

Prestižna nagrada »Smart living«

Med letošnjimi globalnimi zmagovalci je tudi podjetje AJM okna-vrata-senčila. Največji slovenski proizvajalec stavbnega pohištva je prepričal s svojimi inovativnimi vhodnimi vrati, za katere je dobil prestižno nagrado German Innovation Award – Winner v kategoriji »Smart living« – Excellence in Business to Custumer (Odličnost na področju poslovanja s potrošniki).

Trivo Krempl, direktor podjetja AJM z nagrado “German Innovation Award”.

Nagrajena vhodna vrata so iz linije ALU vhodnih vrat Five Shades of gray. Odlikuje jih moderen dizajn, ki so ga v AJM pripravili skupaj s podjetjem Biro Biro, in lastne inovativne rešitve, ki so bile tudi glavni razlog za dodelitev tega prestižnega naziva.

Vhodna vrata imajo posebno motorizirano ključavnico, ki se jo upravlja na daljavo, preko pametnega telefona in aplikacije – »virtualne pomočnice« Alexe. Ta na glasovni ukaz odklene vhodna vrata brez uporabe ključa. Ob glasovnem upravljanju odklepanja imajo (lahko) vrata tudi posebno dinamično obsvetlobno površino. Obsvetloba se je sposobna prilagajati glede na naše trenutne potrebe in želje. Njena regulacija prav tako poteka preko mobilne aplikacije oziroma Alexe. Steklo se v celoti zamegli in je neprosojno, ali pa se zbistri in omogoča pogled skozi. S tem izdelkom podjetje AJM odločno stopa na pot digitalizacije svojih izdelkov preko IOT tehnologije in se prilagaja potrebam svojih strank, ki si želijo udobje »na dosegu roke« – iz telefona. Stavbno pohištvo nakupuje že t.i. milenijska generacija. To so kupci rojeni med letom 1980 in 2001 (generacija Y in Z). Odraščali so s tehnologijo in si ne morejo predstavljati življenja brez nje. Pametni telefon je njihov način življenja. In na potrebe teh kupcev AJM odgovarja s tovrstnimi izdelki.

»German Innovation Award je za AJM veliko priznanje in motivacija, da nadaljujemo naprej v tej smeri in to vsaj tako uspešno,« je povedal ob prejemu priznanja direktor podjetja Trivo Krempl in dodal: »z vrhunskimi izdelki, ki bodo s pomočjo pametnih digitalnih orodij zviševali nivo udobja, uporabe, varnosti in energetske učinkovitosti naših domov, želimo izboljševati način našega bivanja.«

Nagrada, ki izpostavlja inovativnost

Z nagrado German Innovation Award Winner, German Design Council (Nemški svet za oblikovanje) izpostavlja inovacije, ki bodo v prihodnosti postavljale trende, imajo dolgotrajen učinek in pozitiven vpliv na človeška življenja in vsakdanjo uporabniško izkušnjo.

Take inovacije včasih prepoznamo že na prvi pogled, pogosto pa tudi ne. In German Innovation Award želi to spremenit. Velike dosežke daje na ogled široki publiki. Skupno se je za laskavi naziv letos potegovalo 680 projektov podjetij iz vsega sveta.

Izbor in žirija

Osrednji evalvacijski kriteriji German Innovation Award so osredotočeni na uporabnika. Znotraj tega pa se ocenjujejo področja kot so stopnja inovativnosti, korist za uporabnika, stroškovna učinkovitost. Inovativna strategija bi naj pokrivala aspekte, kot so družbena, ekonomska in ekološka trajnost in poraba energije ter virov. Zmagovalce je izbrala strokovno visoko usposobljena žirija, ki jo sestavljajo fiziki, svetovalci za področje patentov, računalniški strokovnjaki, finančni specialisti, produktni oblikovalci, poznavalci tehnologij in strokovnjaki s področja marketinga.