NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Ali so majhne hiške rešitev za brezdomstvo?

Ali so majhne hiške rešitev za brezdomstvo?

Deli

4,6 milijona dolarjev vreden projekt na Havajih je po zamudah zaradi epidemije končno zaključen. Prvi prebivalci so se vselili decembra.

Zahodni Oahu je bogatejši za 37 majhnih hišk (»tiny houses«), ki so del načrtno zgrajene skupnosti po zgledu podobnega projekta v Teksasu. Predstavljajo sodelovanje med neprofitnimi organizacijami, zvezno državo Havaji ter izvajalci, ki so podarili svoje delo in materiale, novi domovi pa so prvotno namenjeni vojnim veteranom in drugim, ki se spopadajo z brezdomnostjo.

Vsaka hiška je polno opremljena in vključuje manjšo verando, prebivalci pa bodo uporabljali skupne kuhinje, kopalnice in pralnice. Vsi stroški so vključeni v najemnino, ki znaša pičlih 500 dolarjev – povprečna najemnina na Havajih je namreč 1845 dolarjev. Stanovalcem skupnosti bodo usposobljeni delavci pomagali pri iskanju zaposlitve in ponovni vključitvi v družbo, na voljo pa imajo tudi vrt, na katerem lahko gojijo hrano.

Odprtje projekta prihaja v času, ko se Havaji spopadajo s hudim problemom brezdomnosti spričo pomanjkanja cenovno dostopnih bivališč. Povprečna cena nepremičnine v tej zvezni državi se je lansko leto septembra povzpela na skoraj milijon dolarjev. Daryl Vincent, direktor operative pri organizaciji U.S. Vets (vojni veterani ZDA), meni, da je prišel čas za dialog o pravici do domovanja. Imeti dom po njegovih besedah ni privilegij, temveč človeška pravica.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč