NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Avto prihodnosti: konceptualna zasnova

Deli

Japonska korporacija Asahi Kasei praznuje svojo stoletnico z izdajo konceptnega avtomobila, imenovanega AKXY2. Skozenj raziskujejo vpliv vrednot trajnosti, zadovoljstva in družbe na mobilnost prihodnosti.

Podjetje se sprašuje, kakšne bodo v prihodnosti potrebe družbe, ki se premika proti avtomatizaciji in elektrifikaciji. Koncept AKXY2 je poln tehnoloških inovacij iz materialne industrije, ki prispeva k sedanjim in prihodnjim projektom na področju mobilnosti.  “Poleg napredka v zakonodaji razvijajoče se zahteve strank povzročajo to, da proizvajalci opreme uničijo obstoječe procese v korist varnejših, udobnejših in bolj trajnostnih vozil, ki ustrezajo potrebam različnih končnih uporabnikov,” pravi Heiko Rother, generalni direktor razvoja avtomobilskega poslovanja pri Asahi Kasei Europe.

Novi materiali, uporabljeni v projektu, sooblikujejo izkušnjo uporabnika in ponujajo bolj trajnostne rešitve pri izdelavi vozil. Avtomobil je zasnovan na podlagi strokovnega znanja in desetletij izkušenj na različnih področjih v proizvodni verigi avtomobilske industrije. Vse komponente avtomobila je izdelalo podjetje Asahi Kasei, kar je v tej panogi redko videno.

Notranje površine so odete v mikrovlakna semiša, delno izdelanega iz recikliranega poliestra, dopolnjujejo pa jih še tkanine na biološki osnovi iz oceanskih odpadkov ter naravnih vlaken. Pnevmatike so izdelane iz butadiena na biološki osnovi in se odlikujejo po nizkem kotalnem uporu za boljšo energetsko učinkovitost. Za preprečevanje širjenja patogenov v kabini so bile uporabljeni protimikrobni tekstili, senzorji CO2 pa spremljajo kakovost zraka in hkrati nižajo porabo energije.

Vrata AKXY2-a se odpirajo in zapirajo z gumbi na dotik, streha pa je prozorna za panoramsko izkušnjo med vožnjo. Stebri, ki držijo streho, so ključni sestavni del varnosti pri trčenju in prevračanju.

Konceptni avtomobil AKXY2 si lahko ogledate na K Showu v Dusseldorfu oktobra 2022 ali januarja 2023 v Las Vegasu.

Fotografije: Asahi Kasei

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč