NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Čas je za osvežitev doma

Čas je za osvežitev doma

Deli

Prihajajoča pomlad nas neredko spomni na to, da je treba poskrbeti za generalno čiščenje domačih prostorov. Vedno znova in spet pa nas prehiti čas, zato s čiščenjem samo odlašamo, naša volja in motivacija pa sta posledično vse manjši. A če bi se skupaj z družinskimi člani usedli za mizo ter skupaj pripravili učinkovit načrt, bi se čiščenja lotili hitreje in še z večjo vnemo.

Zaupali vam bomo, kako samo v treh korakih poskrbeti, da bo vaše stanovanje videti kot novo in popolnoma sveže. V svoj dom se boste vračali še z večjim veseljem, v njem boste imeli še več energije ter volje do dela, druženja in še česa.

1. Iz prostorov odstranite vso nepotrebno navlako

Največ volje pri čiščenju prostorov nam na splošno jemljejo kupi nepotrebne navlake, ki se iz dneva v dan samo kopičijo. Takšen pojav je zlasti značilen za manjša stanovanja, kjer vsak še tako majhen predmet vzame še tisti košček prostora, ki smo ga nekoč uporabljali za kaj koristnega.

V vsak prostor najprej postavite nekaj praznih škatel iz papirja. Vanje nato shranite prav vse predmete, liste, oblačila – seveda primerno ločeno –, ki jih ne potrebujete več. Če je le možno, predmete podarite prijateljem, sorodnikom, znancem ali nekomu, ki ga sploh ne poznate, a veste, da bi mu katera od zadev še kako dobro koristila. Preostalo lahko začasno shranite v kleti ali na podstrešju, toda samo tisto, kar v bližnji prihodnosti nameravate uporabiti. Če ne, odvrzite v za to namenjene koše za smeti.

Shrambe, garaže, podstrešja in kleti so tisti prostori, kjer se navadno nabira navlaka, ki bi jo morda lahko še kdaj potrebovali. Če s čiščenjem in reduciranjem le-te mislite resno, začnite najprej v teh prostorih. 

Zavedamo se, da ste mogoče na določene stvari vezani tudi emotivno, vendar je enkrat potrebno “presekati”. Še posebej, če se na teh stvareh že nabira prah, ali celo plesen.
V hipu, ko boste iz prostorov odnesli nekaj škatel, se boste počutili prerojeno, svobodno, polni energije ter zagona za opravljanje 2. koraka. Prostori bodo namreč v hipu postali večji, bolj zračni, svetlejši, morda boste v katerem od njih slišali celo svoj odmev. Pustite se presenetiti.

Že redno vzdrževanje doma je prava umetnost. Povsem druga zgodba pa je spomladansko čiščenje, ki zahteva ogromno časa, energije, volje in potrpežljivosti. Čeprav se ga lotite zgodaj zjutraj veste, da mu do večera ne boste kos. Ali pač.

2. Središčne točke dogajanja prestavite kam drugam

Določeni kosi pohištva v prostoru označujejo središče dogajanja. V dnevni sobi je to na primer sedežna garnitura in mizica ob njej, v kuhinji jedilna miza. Čas je za učinkovito prestavitev pohištva. Dobro premislite, kam boste postavili izbrani kos pohištva. S tem boste namreč ustvarili novo središče, morda še z veliko boljšo energijo za druženje ali pa opravljanje pisarniškega dela.

Takšen korak vam bo morda vzel nekoliko več časa. Potrebno bo namreč tudi eksperimentiranje. Ne zadovoljite se ob prvi prestavitvi pohištva. Klubsko mizico poskusite postaviti na čim več različnih koncev. Skupaj z družinskimi člani se odločite, katero mesto ji najbolj pristoji in zakaj.

Spalnica po feng shuiju – zakaj pa ne!

Spalnica je ena izmed najpomembnejših sob v našem domu. Urejena po principih feng shuija naj bi prinašala harmonijo v družino, ki bo uživala v dobrem zdravju, uspešnih medsebojnih odnosih in materialni blaginji.

Spalnica mora biti čista, urejena in brez odvečnih stvari, saj ‘krama’ zmanjšuje pretok energije v prostoru. Zaradi tega energija v prostoru stagnira in ker či ne bo krožila, bo soba dobila “postan” občutek. Zato je pomembno, da vse stvari, ki jih ne potrebujete in vam ne služijo redno odstranjujete iz spalnice. Na splošno je priporočilo feng shui mojstrov, da je v spalnici čim manj stvari. Idealno bi bilo, če bi bila v prostoru samo postelja in dve nočni omarici.

Soba, ki jo izberete za spalnico, naj bi bila kvadratne ali pravokotne oblike, brez kotov, ki manjkajo. Soba v obliki črke L na primer, ki nastane zaradi en suite kopalnice in stranišča, lahko predstavlja problem. Ustvarja manjkajoči kot, ki moti energijo, ko ta kroži po sobi in ustvari puščice šar-či

3. Privoščite si nov kos pohištva

In ker ste bili pri čiščenju in prestavljanju pohištva ter ostalih elementov tako pridni, se lahko nagradite. Kupite vsaj en nov kos pohištva. Ni potrebno, da je to večji kos, ki bi vas stal veliko denarja. To je lahko le zanimivo zasnovana moderna svetilka za v dnevni prostor ali majhna barvita mizica.

Če pa vam proračun dovoljuje, lahko v dnevni prostor postavite nov kavč oziroma sedežno garnituro. Morda je čas za nakup nove jedilne mize ali komode za spalnico. Sami najbolje veste, kaj si boste kupili.

Prvi sončni žarki v zgodnji pomladi nas predramijo in v nas naselijo posebni nemir. Zaželimo si sprememb, tako pri sebi kot doma. Nova energija nas vzpodbudi, da zavihamo rokave in se lotimo prenove doma. Svoj dom želimo odeti v lahkotnejše in svetlejše tone, kar lahko dosežemo že z nekaj majhnimi in cenovno ugodnimi posegi. Prinesite v svoj dom pomlad in vanj se boste vračali še raje!

4. Prebarvajte stene, nekatere opremite s fotografijami

Nič ni narobe z drznostjo, bodite odločni in se odločite za osupljivo barvo, pa čeprav je temnejša. Poigrajte se z nevsakdanjimi vzorci.  Vsaj steno v stanovanju namenite samo spominom. Poiščite vse okvirje, ki jih premorete (ali pa stopite do prve pohištvene trgovine), sploh ni pomembno, da so enaki in KONČNO razvijte vse tiste fotografije, ki vam pomenijo največ na svetu. V okvirje vstavite tudi druge spomine: vstopnice, fotografije mest, ki ste jih obiskali ali pregovore, ki vas motivirajo. Bolj ko bodo različni motivi, bolj bo stena zanimiva in unikatna.

No, pa veselo na delo;)