NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Dizajnerski pripomoček za analizo hrane

Dizajnerski pripomoček za analizo hrane

Deli

Naprava v sivkasti barvi izgleda kot namizna svetilka, kar priča o namenu njenega avtorja: ustvariti nekaj, kar izgleda kot pametna hišna naprava, medtem ko krasi kuhinjski pult.

Gre za konceptni analizator hrane, imenovan Foody. Ta vam pove, kaj natančno se skriva v vaši hrani.

Zasnovan je po videzu naprave, ki meri indeks telesne mase. Ta običajno uporablja električne impulze za določanje količine telesne maščobe. Električne impulze je oblikovalec zamenjal z že obstoječo tehniko analize za hitro in natančno testiranje hrane, znano kot infrardeča ali NIR spektroskopija. Slednja deluje tako, da strelja infrardeče žarke v živilo in meri svetlobo, ki se razprši od njega in skozenj. S tem lahko lahko hitro določi lastnosti materiala.

Tovrstna tehnologija je do sedaj zahtevala veliko večjo napravo. Korejski oblikovalec Da-yeon Choi pa je uspel združiti to tehnologijo s preprostim, elegantnim dizajnom in ustvariti predmet, ki je videti kot mešanica med svetilko in tehtnico. Uporabnik preprosto položi živilo na podlago in nastavi palico z nastavljivo višino, podobno kot pri stroju za ITM. Naprava nato uporabi infrardeče žarke za merjenje kalorij, vitaminov, vsebnosti vode, beljakovin, železa in transmaščob.

Kuhinjski pripomočki predstavljajo hitro rastoče tržišče, zato ni presenetljivo, da se veliko oblikovalcev ukvarja s snovanjem tovrstnih rešitev. Da-yeon Choijev projekt Foody je odgovor vse pogostejši zahtevi: ljudje želijo natančno poznati vsebino hrane, ki je pred njimi.

Fotografije: Da-yeon Choi

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč