NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Epitom biofilnega dizajna

Deli

Gonçalo Campos, ki skozi material in funkcijo raziskuje oblikovalske ideje, je zasnoval resnično edinstven pripomoček za vse ljubitelje sobnih rastlin.

Portugalec, znan po svoji mešanici humorja in pragmatizma, je izdelal ‘Twig’ – konceptualno vazo za zalivanje, ki temelji na domiselnem raziskovanju tipologij in materialov. Z racionalno uporabo virov in inovativnimi proizvodnimi metodami je ubral nov pristop pri oblikovanju tega vsakdanjega predmeta.

»Vedno so me zelo zanimali izdelki – od sesalnikov do avtomobilskih brisalcev. Seveda je to pripeljalo do raziskovanja, kako so stvari narejene, in kdo so ljudje za temi genialnimi rešitvami. Ta prirojena radovednost me je vodila do preučevanja in oblikovanja vsakdanjih predmetov, in začel sem svojo prakso razvoja serije izdelkov, kar mi je omogočilo svobodo pri nadaljnjem odkrivanju,« pravi Campos.

Twig je po navdihu iz narave neposreden in učinkovit predmet, izdelan za uporabo kot zalivalka rož ali minimalistična vaza. Materiali, oblika in razmerja so bili preizkušeni s številnimi modeli in prototipi, tako je oblikovalec dobil točno takšen rezultat, kot ga je želel. Uporablja zemeljske, organske materiale in je utelešenje skandinavske estetike.

Campos je bil pozoren tudi na težo zalivalke in ergonomsko obliko za lažji oprijem pri uporabi. Tako tudi, ko je napolnjena z vodo, ni pretežka. Zaključuje jo »brezšivna« oblika iz enega volumna, razvejanega v preprosto obliko veje in debla.  »Pri razvoju te oblike je bilo pomembno, da se navezuje na naravni svet in vendar ni preveč dobesedna. Želel sem, da oblika odraža mešanico človeške racionalnosti in botanične lepote,« dodaja Campos.

Fotografije: Gonçalo Campos

Oznake:
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč