NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Intervju: Marija Staničić

Deli

Diplomantka notranje opreme Fakultete za Dizajn, Marija Staničić, je za svoje diplomsko delo z naslovom “Večfunkcionalno pohištvo s svetlobnimi elementi” prejela slovensko nagrado za oblikovanje v kategoriji “Perspektivni – industrijsko oblikovanje”. Z nami je spregovorila o ozadju tega dela, inspiraciji in načrtih za prihodnost.

Česa se dotika vaše diplomsko delo?

V diplomski nalogi sem v osnovi raziskovala večplastni vpliv svetlobe na človeka in s tem povezanim dojemanjem prostora in oblikovanja.

Oblikovala sem dva pohištvena elementa in sicer: namizno svetilko in tabure. Uporabila sem princip modularne zasnove elementov, ki omogoča prilagajanje funkcij izdelka potrebam uporabnika v ožjem pomenu, v širšem pomenu pa prilagajanje elementov trajnostnem razvoju družbe. Obravnavala sem tudi pomen moralnega in etičnega oblikovanja, vrednoti, ki sta zasledovani pri oblikovanju dveh izdelkov kot vodilo pri razumevanju potreb človeka in njegovega delovanja v osebnem in družbenem prostoru.

Namizna svetilka je oblikovana tako, da je obenem ura, ogledalo in svetilo, tabure pa je lahko stol, svetlobni element, miza, otroško igralo, prostor (hiša) za mačke ter prostor za shranjevanje.

Pri oblikovanju sem upoštevala skandinavski pristop, ki postavlja človeka in naravo v ospredje ter uveljavlja principe družbeno odgovornega in demokratičnega dizajna.

Elementa naslavljata samorefleksijo človeka in njegov vpliv na lastno prihodnost in prihodnost Zemlje v luči vzpostavljanja trajnostnega gospodarstva in krožnega pristopa večkratne uporabe že na nivoju funkcije izdelka. Elementa sledita ideji omogočiti spremembo obnašanja uporabnika – potrošnika, spremembo, ki odpravi vprašanje ali ima posameznik vpliv na razvoj socialno odgovorne in okolju prijazne družbe.

Kaj vas je navdihnilo za zasnovo kosov, ki ste jih oblikovali?

Vodilo za oblikovanje elementov je bila moja osebna želja, da najdem način kako lahko z oblikovanjem  spreminjamo samega sebe, človeka in družbo.

Ogromen navdih za raziskovanje polja svetlobe in zasnove elementov je bila tudi knjiga Lightopia, ki jo je izdal Muzej oblikovanja Vitra. Knjiga  govori o zgodovini, sedanjosti in filozofiji samega oblikovanja svetlobe.

Ali imate namen izdelati prototipe?

Izdelava prototipov je še na čakanju saj sem trenutno precej zaposlena z magistrskim študijem industrijskega oblikovanja. Verjamem, da bom prototipe elementov realizirala saj so postali velik del mene in je želja, da jih postavim in preizkusim v realnem/fizičnem prostoru zelo velika.

Kaj vam pomeni nagrada?

Nagrada mi služi kot motivacija, potrdilo in opomin, da nadaljujem s svojim izražanjem skozi jezik oblikovanja. Služi mi tudi kot vodilo, da še naprej grizem ter iščem nove priložnosti in rešitve.

Kakšne želje imate za nadaljevanje svoje kariere? kaj lahko pričakujemo od vas v prihodnosti?

Kako bom nadaljevala svojo kariero je zelo kompleksno vprašanje, verjetno ne samo za mene ampak za čisto vsakega posameznika.

Trenutno sem diplomirana dizajnerka in v procesu magistrskega študijskega programa industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost. Sedanji odgovor glede prihodnosti in kariere je, da v osnovi želim še naprej delovati na področju industrijskega oblikovanja in oblikovanja prostora v želji k iskanju novih rešitev na področju medicine, trajnostnega razvoja, krožnega gospodarstva, razvoja človeka, planeta in družbe nasploh.

Kar se tiče idealnega okolja za oblikovanje je zame delovanje v interdisciplinarnih kreativnih timih, kjer se do idej in rešitev pride na zelo inovativne načine.

Predlagateljica in mentorica
Prof. dr. Jasna Hrovatin, Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem

Oznake:
Prejšna objava
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč