NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Izberite pravi kamin za svoj dom

Izberite pravi kamin za svoj dom

Deli

Nežno prasketanje ognja. Najljubši fotelj in skodelica vročega napitka. Skozi okno opazujete velike bele kosme, ki počasi padajo na pobeljeno pokrajino. Ni lepšega, kot pozimi sedeti ob toplem kaminu. Danes je na trgu mogoče najti različne vire ogrevanja, kamin pa je tisti, ki v dom prinese pristno, naravno toplino. Kakšne vrste obstajajo in za katero se odločiti?

Kamini se razlikujejo po moči, načinu prenosa toplote v prostor in po gorivu, ki ga uporabljajo. Izbira slednjega je odvisna predvsem od stopnje uporabnikove aktivnosti. Želite kamin sproti zalagati z drvi ali s pritiskom gumba ogreti ves prostor? Bo imel vaš kamin samo estetsko ali tudi uporabno vrednost? Vas bo grel le, kadar bo gorel, ali se bo njegova toplota shranjevala daljši čas? Zelo pomemben je tudi tip gradnje objekta, v katerega nameravate umestiti kamin. Sodobne, nizkoenergijske zgradbe in pasivne hiše potrebujejo bistveno manjšo moč toplotnega sevanja kot stare gradnje.

Fotografije so simbolične.

Toplozračni kamini

Osnova te vrste ogrevanja je v zunanji plašč vzidan kaminski vložek. Spodaj je reža za zrak, ki zgoraj ogret prehaja nazaj v prostor. Tako izdelan kamin se lahko zelo prefinjeno zlije s prostorom, zato je idealen za minimalistične interjerje. Zanj je značilno hitro ogrevanje in približno 80-odstotni izkoristek. Z vgradnjo ventilatorskega sistema lahko preko razvoda cevi grejemo vso hišo. Toplozračni kamini pa ne nudijo dolgoročnega shranjevanja toplote oziroma akumulacije, zato prostor ogrevajo samo takrat, ko so v uporabi.

Akumulacijski kamini

Ti oddajajo toploto v svojo oblogo, ki mora imeti dobre akumulacijsko-sevalne lastnosti. To omogoča shranjevanje toplotne energije tudi do 20 ur po prenehanju gorenja, s čimer lahko zmanjšamo moč kamina in preprečimo previsoke temperature v prostoru. Delovanje takšnega grelnega telesa lahko razdelimo na tri faze. Ob začetku gorenja toplota skozi steklo prehaja neposredno v okolico, ki se zaradi visoke intenzitete zelo hitro segreje. Nato se temeljito ogreje še kaminski vložek in sproži tehnologijo toplozračnega delovanja s pomočjo zračnikov. Zadnja faza je nežno sevanje toplote iz akumulacijskega materiala okrog kamina, ki še več ur ogreva prostor.

Ogrevanje s peleti

Pri ogrevanju na pelete lahko izberemo zračno ali vodno prehajanje toplote v prostor. Topel zrak s pomočjo ventilatorja in sevanja skozi steklo prehaja samo v tisti prostor, kjer je kamin. V zalogovniku peči so shranjeni peleti, ki jih peč sama dovaja glede na izbrano nastavitev. Mnogi proizvajalci ponujajo tudi možnost upravljanja na daljavo, kar je zelo uporabno predvsem za počitniške hišice. Toplovodno ogrevanje na pelete deluje kot centralna rešitev za ogrevanje celotnega doma. Voda iz peči s pomočjo obtočne črpalke prehaja v radiatorje, talni ali drug tip razvoda cevi. Prednost takšnega tipa ogrevanja je minimalna aktivnost s strani uporabnika, saj deluje skoraj samodejno. Poleg samodejnega dovajanja pelet na gorišče se peč sama ugasne, ko je prostor ogret na izbrano temperaturo. Izpusti so bistveno manjši kot pri klasičnem ogrevanju na drva.

Kamin na bioetanol

Odlična rešitev za gospodinjstva brez dimnika in z drugimi omejitvami, s katerimi se srečamo ob vgradnji kamina. Pri uporabi bioetanola se izognemo uporabi drv in pelet ter uživamo v gorenju ognja brez kakršne koli umazanije, dima, pepela in prahu. Ker je bioetanol naravno gorivo, ki ga pridobivajo iz fermentiranega sladkorja in ogljikovih hidratov, je njegova uporaba trajnostna in ekološka. Tako kot druge naprave za gorenje potrebuje kisik, zato je potreben stalen dovod svežega zraka. Če je v objektu centralni prezračevalni sistem, je optimalna lokacija kamina ob zračniku, ki vpihuje zrak v prostor. Kamini na bioetanol so primerni za nizkoenergijske in pasivne objekte, saj oddajajo manj toplote kot kamini na drva. Idealni so za uporabnike, ki želijo uživati v igri plamenov brez dodatnega dela. Obenem je njihova vgradnja hitra in preprosta. Umestimo jih lahko tja, kjer se najlepše vključijo v interjer, saj niso vezani na dimnik.

Odprti kamini

Že od prazgodovine se v človeških domovanjih pojavljajo odprta ognjišča, ob katerih so se naši predniki greli in pripravljali hrano. Pristna, izvorna ogrevalna naprava pa danes ni namenjena ogrevanju prostora, temveč ustvarjanju prijetnega ambienta. Izkoristek takšnega kamina namreč ne preseže 30 odstotkov. Posebno v sodobnih, zrakotesnih objektih je vgradnjo odprtega ognjišča treba dobro načrtovati. Dimnik zanj je veliko večjih dimenzij od običajnega in doseže lahko premer 40 cm ali več. Pogosto se za varno uporabo takšnega kamina vgradi tudi naprava za preprečevanje podtlaka, ki z izklopom nape in prezračevalnega sistema prepreči prehajanje dimnih plinov v prostor.

Fotografije: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč