NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kako temnejšim prostorom vdahniti več svetlobe?

Kako temnejšim prostorom vdahniti več svetlobe?

Deli

V katerem prostoru se bolje počutite: v tistem, ki je prežet z obilico naravne svetlobe, ali v prostoru, kjer vlada skorajda popolna tema, če ni prižganih luči? Le malo kdo med nami, najverjetneje pa nihče, bi se odločil za slednjo možnost. Nasploh svetloba, še posebej naravna, močno pripomore k dobremu počutju. Raziskave tudi kažejo, da učinkovito osvetljeni prostori ugodno vplivajo na zdravje.

Večina med vami je med branjem zgornjih vrstic zagotovo pomislila na vsaj en prostor v svojem domu, ki je vse prej kot svetel – veliko prej bi ga označili za temačnega, sivega, dolgočasnega, in to ne glede na to, da ste vanj postavili pohištvo v intenzivnejših oziroma pisanih barvnih odtenkih.

Največja težava je, da je takšen prostor premalo osvetljen, kar se pokaže še posebej čez dan, ko ni prižganih luči. Pogosto jih morate zato prižigati tudi podnevi, kar pa je konec koncev še dodatna težava.

1. Prostor osvežite z belo barvo

V temačnejši prostor vnesite čim več bele barve. Stene in strop naj bodo obarvano v povsem belo barvo; izogibajte se slonokoščeni ali pa sivo-beli, niti ne uporabljajte barve smetane, ker s tem ne dosežete želenega učinka. Za optimalen odboj svetlobe se vam zagotovo najbolj splača poseči po beli barvi visokega sijaja.

Prostor naj krasi čim svetlejše pohištvo. Temnejše lesene dele prebarvajte v belo. Videz pretemnih tal spremenite s primerno izbiro svetlejših preprog.

2. Dodajte ogledala

Ogledala se še kako splača nameščati v temnejše prostore, vendar jih morate znati pravilo namestiti. Idealno je, če ogledalo primerne velikosti ter oblike namestite neposredno čez okno, da lahko najučinkoviteje odbija naravno svetlobo. Takšen trik deluje 100%.
Četudi na omenjenem mestu nimate prostora za ogledalo, ga lahko postavite kam drugam; učinek bo podoben. Ogledalo v vsakem primeru odseva svetlobo, ki se odbija od neokrnjenih belih sten.

3. Previdno dodelajte in okrasite okna

Če okna okrasite s težkimi zavesami, bodo ta še bolj omejile prodor naravne svetlobe v prostor. Namesto takšnih zaves se raje odločite za minimalistične in elegantnejše.

Odlična izbira za krasitev oken in funkcionalnost na sploh so tudi žaluzije v bledih odtenkih ali pa v beli barvi. Lažji materiali dobro poudarijo želeni učinek. Še ena dobra izbira so na primer prosojne, tekoče zavese, ki odlično odbijajo svetlobo.

4. Poigravajte se s svetilkami različnih vrst

Lestenec oziroma katera koli druga podobna svetlobna naprava lahko v prostoru deluje kot sonce. Pri nas v salonu so vam na voljo številna svetila oziroma različne vrste svetilk, ki niso samo izjemno funkcionalne, temveč v prostor prinašajo veliko mero estetike.

Temnejšo sobo odlično popestrijo stenske svetilke, ki svetlobo zmorejo usmerjati navzdol pa tudi navzgor. Barvni odtenek svetilke naj bo svetel. Prav tako naj bo svetilka izdelana iz lahkega materiala. To vpliva na to, da svetloba sije in da je svetilka ne blokira.

5. Dodajte še kanček zlate barve

Za piko na i v temnejše prostore lahko nameščate še kakšne dodatke v odtenku zlate, srebrne ali v barvi bakra, brona ter podobno. Lahko so to svetleče napeljave, ki imajo odlične odsevne svetlobne lastnosti.

Na steno lahko namestite zlate okvirje za slike. Vse skupaj bo delovalo kot perfekten sijoč zaključek. In še to …

6. Prisegajte na minimalistični slog!

Blokado svetlobe lahko povzroča tudi težko okrašeno pohištvo. Soba je posledično mračna in nič kaj vesela. Namesto tega v prostor raje postavite sodobne minimalistične kose, ki ne zasedejo niti preveč prostora.

Minimalizem se neredko izkaže za TOP rešitev. Verjemite!

Vidite, kako zelo preprosto je v resnici v temnejši prostor vnesti nekaj ali kar precej svetlobe. Če boste upoštevali prav vse nasvete, se bo zdelo, kot da je v tem prostoru prisotno sonce in ne samo nekaj kančkov na novo pridobljene svetlobe.