NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kako urediti sobo za najstnike?

Kako urediti sobo za najstnike?

Deli

Urejanje sobe za najstnika ni preprosta zadeva, saj mora takšna soba izpolnjevati številne funkcije. Je predvsem kraj za počitek in spanje, pa tudi za študij in preživljanje časa. Zato mora spodbujati sprostitev, zagotoviti dober spanec, zahvaljujoč se izbiri ustreznega udobnega pohištva, pa tudi spodbuditi ustvarjalnost, navdihniti za ukrepanje in – seveda – omogočiti zabavo ali izpolnitev strasti. Za najstnike je zelo pomembno tudi, da izrazijo svojo individualnost, zato pri urejanju sobe ne bi smeli voditi le razuma in pomislekov o uporabnosti, ampak morate to vprašanje tudi upoštevati.

Najboljša rešitev je združiti razumski starševski pristop in ustvarjalnost najstnika. Na starših je, da vidijo, kako urediti prostor za šolo, prosti čas in zagotoviti udobje spanja, medtem ko najstnik skrbi za svoje šolske in obšolske dejavnosti. Zelo pomembno je, da pri opremljanju sobe najstnikom najdemo kompromis.

Najstniki imajo ponavadi precej nenavadne okuse, na primer, bi raje okrasili celotno sobo v črni barvi. Mogoče bi bila taka rešitev najbolj združljiva s trenutnimi interesi recimo ljubiteljev rocka, zagotovo pa lahko rečemo, da ne bi bilo najboljše mesto za učenje.

Starši morajo biti zato pozorni in morda zanikati preveč ekstravagantne ideje. Hkrati je nemogoče urediti sobo za najstnika, ne da bi se posvetovali z njo, saj se v njej zagotovo ne bo počutil udobno, če notranjost ni v sozvočju z njeno osebnostjo.

Funkcionalnost je zelo pomemben pogoj, ki ga mora izpolnjevati najstniška soba, ki v njej preživi velik del dneva in izvaja različne dejavnosti. Prostor mora delovati kot spalnica, dnevna soba, učilnica (naj ima tudi kakšne knjižne police), pa tudi kot dnevna soba. Da bi to omogočili, ga je potrebno opremiti z ustreznim pohištvom. V sobi naj bo poleg udobne postelje tudi kavč ali celo naslanjač, na katerih lahko sedi med obiskom prijateljev. Poleg mize za opravljanje domačih nalog, bo prav prišla tudi majhna priročna mizica za odlaganje kozarcev.

Če je prostora malo, se je vredno osredotočiti na zanimive rešitve, ki bi prihranile in vizualno povečale prostor. Dobra rešitev je na primer raztegljivi kavč namesto postelje, ki bo služil kot prostor za spanje ponoči, podnevi pa kot udoben kavč. Če ni prostora za fotelje, lahko kupite napihljivo pohištvo, ki je zabavne, udobne in zanimivega izražanja.

V sobi za najstnike naj bodo tudi številne police in police, na katere lahko otrok položi knjige, pa tudi vse predmete, povezane ne samo s šolo, temveč tudi z njegovimi strastmi. Za te predmete je treba upoštevati pri načrtovanju sobe, pa tudi druge stvari, povezane s tem, kaj najstnika zanima in kaj mu je všeč. Včasih bo treba najti prostor za glasbila, deske za rolkanje in druge stvari kot je pasji kotiček, v katerem bo prostor za hišnega ljubljenčka.