NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Katera strešna kritina je idealna za vašo streho?

Katera strešna kritina je idealna za vašo streho?

Deli

Kakšne so lastnosti opečnate, betonske, kovinske, vlaknocementne in bitumenske kritine? Katero kritino izbrati glede na naklon strehe? Za kakšno streho so primerni strešniki bobrovec, korec in zareznik?

Pri izbiri strešne kritine je potrebno upoštevati več dejavnikov. Upoštevati je treba okolje v katerem je stavba, tako zaradi kulturne zgodovine, kot zaradi geografskih dejavnikov, ki narekujejo naklon strehe. In prav naklon strehe je velikokrat tisti, ki odigra glavno vlogo pri izbiri strešne kritine. Pri vsem tem pa ne gre zanemariti tudi cene in lastnih estetskih meril.

OPEČNATA KRITINA

Opečna kritina je okolju prijazna kritina, narejena iz naravnega materiala, gline in vode, posušena na zraku in žgana v peči. Njena življenjska doba je zelo dolga, saj uspešno kljubuje različnim vplivom okolja: UV-žarkom, padavinam in z njimi povezanimi kislinami, vetru, mrazu in ognju.

Opečnati strešniki so lahko:

– naravni
– engobirani
– glazirani


Engobo in glazuro pred žganjem nanesejo na strešnik, s tem pa dosežejo, da je le ta še bolj odporen in neprepusten za vodo. Poleg tega pa s tem strešniku dajo tudi različne barve, čeprav se ljudje še vedno največkrat odločajo prav za naravno, opečnato barvo ali pa za engobo v rdeči barvi.

V Sloveniji je kritina iz opeke najpogosteje uporabljena kritina, se pa njene oblike razlikujejo. Na Primorskem, kjer je naklon streh manjši se najpogosteje uporabljajo korci. Tam, kjer vremenski pogoji narekujejo večji naklon streh pa se najpogosteje uporabljajo bobrovci in zarezniki.

BOBROVEC 

Bobrovec je pri nas najbolj razširjena opečna kritina, z najdaljšo tradicijo. Najdemo ga na starih mestnih in vaških hišah, na cerkvah, kapelicah in gradovih. Z bobrovcem lahko prekrivamo strehe z naklonom 34°-40°, primeren pa je tudi za strehe z večjim naklonom, a ne več kot 60°. A kadar z bobrovcem prekrivamo strehe z večjim naklonom ga moramo polagati z dvojnim prekrivanjem. Najmanjši možen naklon strehe prekrite z bobrovcem je 33°.  

ZAREZNIK 

Zarezniki so različnih velikosti in zato primerni tako za manjše stanovanjske objekte, kot večje objekte. Manjši zarezniki so primerni za razgibane strehe, ker pri rezanju strešnika pride do manjšega odpada, večji pa so primerni za manj zahtevne strehe. Prednost zareznikov je tudi, da so oblikovani tako, da se jih pri prekrivanju strehe porabi čim manj. Najmanjši dopustni naklon strehe prekrite z zarezniki je 25°.

KOREC 

Za vroča poletja in vetrovne zime na primorskem je najbolj primeren strešnik korec. Njegova oblika je podobna žlebu, streham pa daje značilen mediteranski videz. Primeren je za strehe z naklonom med 25° in 30°. Če je naklon manjši strešnike polagajo v malto, če je večji, pa strešnike s kljukami in vijaki pritrdijo na letve. 

BETONSKA KRITINA

Betonska kritina je narejena iz cementa, peska in vode. Po teži je primerljiva z opečnato kritino, je tudi enakih oblik (bobrovec, zarezniki, korec) in primerna za strehe s podobnimi nakloni. Idealni naklon strehe za uporabo betonske kritine je od 20° do 45°. Najmanjši naklon, ki še dopušča uporabo betonskih strešnikov je 17°, največji pa 67°. Vseeno pa je pri polaganju strme strehe potrebno pritrditi vsak strešnik posebej, pri polaganju  strehe z nizkim naklonom, pa je obvezna montaža sekundarne kritine in malce večji preklop med posameznimi strešniki.

DCIM/101MEDIA/DJI_0466.JPG

Ena od lastnosti betonskih strešnikov je, da vpijajo zelo malo vode in so zato zelo odporni proti zmrzali. To lastnost jim omogoča tehnologija izdelave betona in nanos površinskih zaščitnih slojev. Zaradi slednjih je strešnik manj občutljiv tudi na UV-žarke, vse to pa doprinese k temu, da streha dlje časa ostane lepa.

Betonski strešniki so različnih barv. Barva pa ni nanešena na površino strešnika, marveč so barvni pigmenti dodani cementu in vodi že med pripravo mase, zato ni bojazni, da bi se barva začela luščiti. 

KOVINSKA KRITINA

V zadnjih letih se je za prekrivanje streh vse bolj uveljavila tudi kovinska kritina. Njene izrazite prednosti so lahkost, elastičnost, visoka stopnja odpornosti na ogenj, kakovostna toplotna in zvočna izolacija, hitra in lahka montaža ter dolga življenjska doba.

Kovinsko kritino lahko polagamo na strehe vseh naklonov, od 8° do 90°. Ker ne vpija vlage, se na površini kritine nabirajo vodne kapljice, posledica tega pa je, da se pod kritino ne začne nabirati kondenz, zato je priporočljivo namestiti prezračevalni kanal. Na voljo pa so tudi že izolirane kritine s plastjo stiropora, poliuretana ali mineralne volne, te preprečujejo nastanek kondenza, hkrati pa dajejo zvočno in toplotno izolacijo.

Kovinska kritina je na voljo v različnih oblikah in barvah. Novejše kritine imajo po površini posip, ki polepša njen videz, hkrati pa deluje kot zvočna izolacija. Posip pa navkljub pozitivnim lastnosti prinaša tudi negativno, ker je površina posipane kritine hrapava, se na njej ustvarijo idealni pogoji za nastanek mahu. 

VLAKNOCEMENTNA KRITINA

Vlaknocementna kritina je najlažja strešna kritina iz naravnih materialov. Poleg tega, da so lahke in enostavne za montažo, so negorljive, korozijsko odporne in uspešno kljubujejo različnim vremenskim vplivom.

Valovite vlaknocementne kritine so primerne za strehe z naklonom od 7° dalje, ravne pa za strehe z naklonom od 15° dalje. Ravne plošče se polagajo z enojnim ali dvojnim pokrivanjem, prvi način je bolj racionalen, drugi pa bolj zanesljiv.

Ker je kritina naravna, diha, zato pod njo ne nastaja kondenz in ne potrebujemo sekundarne kritine za njegovo odvodnjavanje.
(Opomba: včasih so v kritino dajali skupino silikatnih mineralov imenovanih azbest, od leta 1996, ko so njegovo uporabo prepovedali, pa azbesta ni več v vlaknocementni kritini).

BITUMENSKA KRITINA

Bitumenska kritina je tista kritina, ki je najbolj primerna za oblikovno zahtevnejše in razgibane strehe. Kritina je iz bitumna, zmesi, ki nastane iz nafte in steklenih vlaken, po vrhu pa je kremenčev posip, ki določa barvo kritine in jo ščiti pred UV žarki.

Je zelo lahka kritina, a je navkljub svoji lahkosti trdna in zato dobro prenaša velike mehanske obremenitve. Uspešno kljubuje različnim vremenskim pogojem in dobro prenaša nihanja temperature. Bitumenska kritina je primerna za vse naklone streh, od 11° do 90°. Uporabimo jo lahko tudi kot sekundarno kritino.