NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kuharska knjiga Le Corbuffet se ponaša z recepti, kot sta Rem Brûlée in Denise Scott Brownies

Kuharska knjiga Le Corbuffet se ponaša z recepti, kot sta Rem Brûlée in Denise Scott Brownies

Deli

Knjiga, ki jo je napisala Newyorčanka Esther Choi, je dobila ime po arhitektu Le Corbusieru in vsebuje 60 jedi in pijač po navdihu znanih arhitektov, oblikovalcev in umetnikov.

Poleg receptov, posvečenih arhitektoma Miesu van der Rohu in Odile Decq ter oblikovalki Florence Knoll, vključuje pekovske izdelke, poimenovane po Denise Scott Brown, kremni brûlée, posvečen Remu Koolhaasu, korejske priloge pa iščejo navdih pri Shigeruju Banu. Ob receptih je zapisano besedilo, ki opisuje izbranega umetnika ali oblikovalca in pojasni navdih za vsako »užitno strukturo«, kot jim pravi avtorica.

Knjiga je skupek absurdnih jedi in besednih iger, ki jih je Esther začela ustvarjati leta 2015. K temu jo je vodilo odkritje ekstravagantnega menija, ki ga je László Moholy-Nagy leta 1937 ustvaril za ustanovitelja šole Bauhaus, Walterja Gropiusa. “Navdihnjena z jedilnikom za Gropiusovo večerjo in vprašanji, ki jih je sprožil o elitizmu in vrednotenju kulturne produkcije, sem se odločila, da izvedem družbeni eksperiment,” je dejala Esther.

Leta 2015 je začela gostiti “Le Corbuffets” v svojem stanovanju v Brooklynu in nadaljevala dogodke do leta 2017. “Ta družabna srečanja so ponujala obroke različnim gostom, vrtela pa so se okoli uživanja absurdnih jedi s šaljivimi imeni, ki so se nanašala na umetnike in oblikovalce,” je povedala Choijeva. Želi si, da bi knjiga učinkovala kot umetniško delo in sprožala vprašanja o načinu potrošnje umetniških in oblikovalskih izdelkov.

Fotografije: Esther Choi, 2019

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč