NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Mansarde: bivanje na vrhu

Mansarde: bivanje na vrhu

Deli

Ste tudi vi med tistimi, ki sanjajo o intimnem kotičku visoko nad mestom, ki spominja na umetniško življenje v Parizu? O opazovanju zvezd skozi strešna okna in spanju pod poševnim stropom?

Mansardni prostori spadajo med poseben tip interjerja in so za projektante samosvoj izziv. Pogosto nam nudijo priložnost za ureditev dodatne bivalne enote v družinski hiši, naravnost čarobna pa so lepo urejena mansardna stanovanja v središčih mesta. V njih se brez izjeme najde obilica »mrtvih« vogalov, ki jih lahko oblikujemo v skrite shranjevalne prostore ali kaj drugega.

Smiselna umestitev pohištva

Nagnjene stene bodo nedvomno botrovale kakšni buški ali dvema, zato dobro razmislite, kam boste postavili posteljo ali stol. Preden se dokončno odločite, si pomagajte s pomožnimi stoli ali kartonastimi škatlami. Poskusite vstati in opazujte svoje gibanje. Tako boste ugotovili, koliko prostora v resnici potrebujete in s tem določili višino ter optimalen položaj pohištva.

Iluzija velikosti

Zaradi trikotne oblike je soba videti manjša kot v resnici. Ta občutek bo še močnejši, če boste prostor napolnili z veliko količino pohištva in dekoracij. Prednost dajte najnujnejši opremi, spoznajte svojo dinamiko bivanja v tovrstnem prostoru in po potrebi dodajte tisto, kar manjka. Obenem vas lahko zavede tudi kvadratura. Ugotovite, kolikšen delež prostora ima v resnici uporabno višino in kje bo strop dopuščal le vgradno opremo po meri.

Pohištvo po meri

Če je pohištvo, izdelano po meri, prevelik zalogaj, si lahko pomagate s stojali za oblačila. Ta imajo pogosto prilagodljivo višino, obenem pa je ta tip shranjevanja trenutno zelo priljubljen. Z njim boste prostoru dodali boemski značaj, če vam to ni všeč, pa lahko obešalnik skrijete za premično pregradno steno ali zaveso.

Shranjevalne rešitve

Naslednja težava mansardnih prostorov je primanjkovanje omar polne višine. Ena od rešitev so že omenjene vgradne omare, vedno pa lahko uporabite skrinje, košare in škatle, ki jih postavite v vogal med streho in tlemi. Knjige preprosto zložite na tla in jih uporabite kot višinsko prilagodljivo konzolno mizico. Da videz ne bo kaotičen, se držite enotne barvne lestvice.

Izbira barv

Poševne stene same po sebi lahko vzbujajo občutek utesnjenosti, zato predlagamo svetlo ali kar belo barvno obdelavo. Stene in strop v enakem odtenku bodo ustvarili brezhiben, neprekinjen videz in vaše oko ne bo zaznalo vidnih meja. Tako bo prostor videti večji, kot je v resnici.

Osvetlitev

Številna podstrešna stanovanja imajo okna, vgrajena neposredno v streho. Ta so navadno manjša od običajnih in prinašajo dve težavi: neželeno sončno svetlobo zjutraj in pomanjkanje naravne osvetlitve pozno popoldne. Prvo težavo rešite z vgradnjo senčil ali spodaj in zgoraj vpetih zatemnitvenih zaves. Za kakovostno bivanje je poleg naravne svetlobe pomembna tudi izbira ustreznih notranjih svetil. Za mansardne prostore so manj bistvene točkovne luči, namesto njih uporabite lestence, viseče luči, talne, stenske in namizne svetilke.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč