NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Odpadni les kot gradnik umetniške instalacije

Odpadni les kot gradnik umetniške instalacije

Deli

Odrska instalacija Dišava z lotosovimi cvetovi studia Nakamure Kazunobuja je narejena iz odpadnega lesa in dopolnjuje plesne nastope s svojo čarobno prezenco.

Oblikovalska prostorska manipulacija skozi svetlobo in obliko ustvarja nejasen, mističen ambient. Lansko leto si je prislužila častno nagrado za interjer (BoY) in osvojila priznanje Architecture MasterPrize (AMP) Best of Best. Projekt temelji na elementih tradicionalnih japonskih vrtov, katerih ključna značilnost je sveti lotosov cvet. Zgodaj zjutraj rože pogosto ovije rahla meglica, kar je na japonskem sveto in simbolizira modrost. V instalaciji posnemanje meglic deluje kot dehtenje lotosovih cvetov, Kanuzobi je to dosegel z igro svetlobe in sence ter transparentnostjo materialov.

Instalacija je sestavljena iz več kot 1000 tankih, vertikalnih linij, ki tvorijo oblaku podoben vihar. Ti prameni, izdelani iz lesa cipres, se poklonijo tem japonskim drevesom, ki naj bi jih naseljevali bogovi. V palice so predelani ostanki lesa, saj oblikovalec ni želel sekati novih cipres za svoje delo. Glede na sporočilo za javnost je “ta instalacija trajnostna zasnova, ki jo je mogoče razviti na različne načine, da bo ustrezala različnim prostorom s spreminjanjem števila in razporeditve linij.” Lesene linije držijo skupaj zapletene kovinske rešetke, sestavljene iz palic s premerom zgolj enega milimetra. Te lahke rešetke so zelo trdne, obesijo pa jih s stropa in z njimi vizualno razpolovijo navpične lesene trakove.

Japonske vrtove vzdržujejo z obrezovanjem listov in vej, s čimer ustvarijo različne stopnje gostote poraščenosti. To vpliva na igro svetlobe in globino ozelenitve. Podobno so razmišljali oblikovalci studia:  uporabili so programsko opremo za 3D modeliranje, da so izračunali natančno postavitev in intenzivnost svetlobe za vsako palico. S prilagajanjem gostote lesenih trakov in njihovih premikajočih se položajev v treh dimenzijah so se poigrali s preglednostjo in globino ter ustvarili gradacije svetlobe in motnosti, ki spominjajo na meglo.

Japonska prostorska zasnova se pogosto osredotoča na učinke, ki jih ustvarjajo formalni elementi. Instalacija, podobna oblaku, s svojo natančno zasnovo vzbuja očarljivo razpoloženje in objame nastopajoče z mehkim sijajem.

Fotografije: Masaki Komatsu

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč