NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Osupljivo preprost dodatek vsakdanjemu predmetu reši kar dva problema

Osupljivo preprost dodatek vsakdanjemu predmetu reši kar dva problema

Deli

Nič novega ni, da shranjevanje vseh vrst sadja v eni skledi ni najboljši način za ohranjanje njegove svežine.

Banane in jabolka, na primer, dosežejo vrhunec zrelosti šele po obiranju. Ko zorijo, oddajajo plin, imenovan etilen, kar lahko pospeši zorenje drugega sadja in zelenjave v bližini. V boju proti tej težavi je južnokorejski oblikovalec Jungmo Yang ustvaril Uninest, posodo za sadje z držalom za banane, ki osnovni posodi doda preprost kavelj. Ta zadrži banane stran od drugega sadja, nanj pa lahko obesimo tudi vrečko jabolk. Prvi problem je torej praktičen, drugi pa estetski.

Yangova oblikovalska rešitev temelji na konstrukciji z enostavnim vijačnim mehanizmom za pritrditev kavlja na pladenj. Kavelj je izdelan iz jekla in oblikovan s tehniko upogibanja cevi. Navdih je oblikovalec črpal iz para starinskih škarij z ročaji iz kovinskih palic, upognjenih v podobno obliko. Preprosta, intuitivna rešitev, ki opredeljuje skledo za sadje Uninest, je na voljo v črni ali beli barvi.

Srž naloge oblikovalca je gotovo prav implementacija enostavnih rešitev za izboljšanje našega vsakodnevnega življenja, skleda pa je produkt Yangovih izkušenj na področju industrijskega oblikovanja in poznavanja obrti. Uninest odlikuje zgledovanje po starinskih oblikah in tehnikah obdelave kovine, kar jo ločuje od mnogih drugih sodobnih predmetov, izdelanih z modernimi tehnološkimi postopki.

Fotografije: Jungmo Yang

Oznake:
Prejšna objava
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč