NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Tekstili iz alg in terakote

Tekstili iz alg in terakote

Deli

Studio Natural Material, pod taktirko danske oblikovalke Bonnie Hvillum, je v sodelovanju z multidisciplinarno dizajnersko znamko Frama zasnoval kolekcijo biološko razgradljivih materialov iz alg, gline in pene. Kolekcija obsega tri različne tekstile, oblikovane v oblačila in zavese, septembra lani pa so bili razstavljeni v Framinem razstavnem prostoru v Kopenhagnu.

Sodelovanje je rezultat dolgoletnega raziskovanja različnih vrst naravnih materialov. “Nekateri so bili že v razvoju, ko sva se s Framinim kreativnim direktorjem začela srečevati in pogovarjati o materialih in naših odnosih z njimi,” je povedala Hvillumova. Tekstila, razstavljena v Kopenhagnu, sta Alger, ki je vzgojen iz morskih alg, obarvanih s spirulino; in Terracota, glineno pigmentiran biotekstil, oblikovan z uporabo veziva na osnovi beljakovin. Na ogled so bile tudi tekstilje iz B-pene, penastega materiala iz oglja, ki ga Hvillumova razvija že od leta 2019, zdaj pa ga že uporabljajo v številnih panogah, vključno z modo in pohištvom.

Materiale oblikovalka ročno vlije v lesene okvirje, v katerih se sušijo le nekaj dni, preden so pripravljeni na nadaljnjo obdelavo. Vsi trije tekstili so biološko razgradljivi že v treh mesecih, če so izpostavljeni prsti in živim bakterijam. Poleg tega, da so narejeni iz naravnih materialov, imajo organski videz, Alger pa vsebuje celo žive alge, ki prispevajo k pigmentaciji in mehkemu občutku.

Hvillumova upa, da bodo materiali sčasoma prišli v vsakodnevno uporabo, vendar je prepričana, da je treba opraviti več raziskav o tovrstnih tekstilih, preden se lahko zanje določijo komercialni standardi. “To je zelo pomembna točka, ker je korak od raziskav v zgodnji fazi do komercialne standardizacije tako dolg, novodobnih materialov pa je vedno več,” pravi. Meni še, da bi se moralo več podjetij osredotočiti na tovrstne, naravne materiale, kar bi postopoma omogočilo komercialno dostopnost.

Fotografije: Natural Material Studio in Paolo Galgani

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč