NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Triki notranjih oblikovalcev pri ustvarjanju osvetlitve

Triki notranjih oblikovalcev pri ustvarjanju osvetlitve

Deli

Ko razmišljamo o zasnovi prostora in v njem prevladujočem vzdušju ter ambientu, je osvetljava eden ključnih elementov. Močne luči nas lahko zbudijo in zbistrijo um, medtem ko mehka, zatemnjena svetloba pripomore k sprostitvi in počitku. Kako se torej lotiti oblikovanja idealne osvetlitve interjerja?

Načrtovanje

Če gre za popolno prenovo doma ali le preureditev ene sobe – v vsakem primeru je potrebno izdelati vsaj osnoven načrt osvetljave. Pomislite, za katere aktivnosti prostor uporabljate. Je to prehranjevanje, sproščanje, delo? V katerih delih sobe potrebujete največ svetlobe in kateri arhitekturni elementi vas omejujejo? Razmišljajte o slogu, merilu, celo o temperaturi svetlobe, preden se dokončno odločite. Dobro načrtovanje zmanjša možnost živčnosti in prenagljenih odločitev v zadnjem trenutku.

Plastenje

Prostor lahko osvetlimo v več plasteh z različnimi viri svetlobe in tako ustvarimo zanimiv ambient, ki se prilagaja trenutnim potrebam. Navzgor obrnjene svetilke ustvarijo občutek, da je soba večja, dolge, viseče luči pa vnesejo iluzijo višine. Šop svetil v večjih prostorih doda element prijetnega udobja.

Svetloba naj bo uporabna

Razmislite o namenu posameznega prostora. Kuhanje zahteva močno, nasičeno osvetlitev, zato je zanj kombinacija nadpultnih luči in splošne osvetljave idealna. Za prostor, kjer beremo, potrebujemo fleksibilno, usmerjeno lučko, obrnjeno stran od obraza. Toaletni prostori najbolje dosežejo svojo uporabnost z eno splošno lučjo na stropu in s stranskimi lučkami ob ogledalu, ki nam omogočijo dobro vidljivost ob osebni higieni. Dobro je uporabiti tudi svetlobne vire z nastavljivo močjo osvetlitve (dimmer), saj tako zelo hitro spremenimo ambient celotne sobe.

Izbor sijalke

Pri tem se osredotočimo na naslednja vprašanja: kako svetel mora biti prostor? Kakšno vzdušje želimo – toplo ali bolj dnevni podobno svetlobo? Ali bodo luči v uporabi pogosto? Če je odgovor da, razmislimo o nakupu varčnih sijalk. Ali želimo kakšno posebno obliko, velikost, barvo na tem mestu? Danes se dobi že pravo morje različno oblikovanih in velikih sijalk v starinskem izgledu, ki jih lahko vključimo v zasnovo celotnega prostora.

Usmerjena svetila

Z njimi lahko učinkovito poudarimo želene elemente v interjerju – slike na steni, arhitekturne posebnosti, najljubši kos pohištva, teksture… Simetrični stenski svetilki na straneh ogledala nad kaminom bosta sobi dodali toplino, prefinjenost in eleganco.

Osvetlite pot

Polnočni obiski toalete so še težji v primeru močne svetlobe, ki vas začasno oslepi, ko pritisnete na stikalo. Razmislite o nizko umeščeni, usmerjeni osvetlitvi na hodniku, ki bo razsvetlila le tla, stopnišče in toaleto.

Manj je več

Naj imajo vaša svetila rdečo nit skozi celotno domovanje – enake barve in materiali ustvarijo videz zaokroženosti in urejenosti. Nevtralni, nežni toni bodo prostore odprli in jih povečali, barvni poudarki (denimo senčila svetilk) bodo dodali element zanimivosti, medtem ko temne nianse učinkujejo bolj prefinjeno. Naj bo preprosto in enotno.

Več o zanimivih svetilih si lahko preberete tukaj.

Pripravila: Neža Pečan

Foto gradivo: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč