NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Vrhunski italijanski dizajn z novim konceptom

Vrhunski italijanski dizajn z novim konceptom

Deli

Pri Elli Design izdelujejo sodobno pohištvo s pomočjo brezhibnega sodelovanja med oblikovalci, obrtniki in roboti. Prizadevajo si povezati preteklost italijanskega dizajna z njegovo trajnostno, inovativno prihodnostjo.

Svojo istoimensko blagovno znamko je Alessio Elli ustanovil leta 2014, njegov cilj je bilo ustvarjanje ravnovesja med vrhunsko italijansko izdelavo in tehnološkimi inovacijami. »Uteleša številne koncepte, ki niso omejeni na uporabljene stroje ali orodja, kot so okus, vizija, slog, sposobnost predvidevanja in narekovanja novih trendov.« Navdihnjen z raziskavami materialov in strastjo do eksperimentiranja, Elli uporablja preteklost kot gonilno silo za inovacije, za katere pravi, da njegovo znamko prežemajo z esenco Made in Italy.

Vsak kos predstavlja potovanje skozi visokokakovostno italijansko proizvodnjo, ki se začne v zgodovinskem oblikovalskem okrožju severne Italije in se pomika proti rimski keramiki in toskanskem marmorju, končno pa doseže Sicilijo z njenimi vulkanskimi kamninami. »Raziskave o materialih so za nas temeljne, ne le v smislu tehničnih in estetskih lastnosti, temveč tudi glede njihovega vpliva na okolje,« pravi Elli. »Kadar koli razmišljamo o materialu za naše izdelke, se vprašamo, od kod prihaja, ali je bil recikliran, ali ga je mogoče popraviti, kako dolgo lahko zdrži in ali ga je mogoče obnoviti ob koncu življenjske dobe izdelka. Skratka, vedno razmišljamo z vidika krožnega gospodarstva.«

Vsak Ellijev dizajn je upodobitev tega poslanstva in predstavlja plod raziskav in eksperimentiranja. Sedež stola Soho, na primer, je izdelan iz polipropilena z recikliranimi aditivi iz steklenih mikrovlaken. Mizica Achille združuje tradicionalne in inovativne materiale, z imenom pa se pokloni velikemu italijanskemu oblikovalcu. Vpadljiva osnova je narejena iz oreha canaletto in se ponaša s kiparsko silhueto z eno samo zoženo nogo, vstavljeno v diagonalno izrezan globus.

3D tisk predstavlja trajnosten način proizvodnje, ki odpravlja težavo materialnih viškov, hkrati pa daje enako pozornost detajlom in prefinjenosti ter ponuja novo estetiko v smislu vizualnosti in otipljivosti. Ima velik potencial pri načrtovanju in optimizaciji v primerjavi s tradicionalnimi metodami izdelave. Poleg tega 3D-tisk omogoča izdelavo po naročilu, kar prihrani čas in odpravlja potrebo po dolgih transportih in skladiščenju ter posledično niža ogljični odtis.

Elli strankam nudi možnost, da sčasoma vrnejo svoje izdelke, ki jih nato predela v nove kose. Vrnjene izdelke spremeni v vlakna, ki jih je mogoče predelati v recikliran PET. Nastali materiali so uporabljeni za izdelavo novih kosov in ustvarjanje nove generacije pohištva. »Storitev Made & Remade je odgovor na enega največjih problemov našega časa: odpadke in ravnanje z njimi,« pravi.

»Danes so odpadki tudi največji vir surovin, ki jih imamo na voljo, saj jih podvržemo tehničnemu postopku ponovnega recikliranja, da se lahko ponovno vrnejo v proizvodno verigo.« Vse to je del zavezanosti blagovne znamke trajnostni prihodnosti, ki temelji na ciljih trajnostnega razvoja ZN do leta 2030. Ta sega od gospodarskih in družbenih do okoljskih rešitev.

“Made in Italy, kot ga poznamo, je gonilo našega dela, medtem ko je naš cilj zgraditi podjetje, ki bo vključevalo glavne akterje tega sektorja,« zaključuje.

Fotografije: Elli Design

Oznake:
Prejšna objava
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč