NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Pri BMW-ju so zeleni prehod vzeli resno: predstavili svoj prvi avtomobil na vodik

Pri BMW-ju so zeleni prehod vzeli resno: predstavili svoj prvi avtomobil na vodik

Deli

Nemški avtomobilski velikan BMW je predstavil svoj prvi avtomobil na vodikov pogon.

Športni terenec iX5, ki izhaja iz priljubljenega modela na bencinski, dizelski ali hibridni pogon X5, naj bi predstavljal mejnik v razvoju vozil na alternativni pogon. Letos bodo izdelali nekaj manj kot sto vozil, ki bodo sprva na voljo le strokovni javnosti.

Kot so pred dnevi objavili na spletnih straneh bavarske družbe, je iX5 plod štiriletnega razvoja, ki mu bodo zdaj sledili preizkusi pri različnih ciljnih skupinah. V prosti prodaji ga še ne bo. Proizvajali ga bodo v centru za razvoj in inovacije, ki ga je BMW odprl v Münchnu.

Vodik je vsestranski vir energije, ki ima ključno vlogo v procesu energetskega prehoda in s tem pri varstvu podnebja. Navsezadnje je to eden najučinkovitejših načinov shranjevanja in prenosa obnovljive energije,” je dejal predsednik uprave družbe Oliver Zipse.

Električna vozila ne morejo predstavljati zelenega prehoda

Vodik je po njegovih besedah “manjkajoči košček sestavljanke, imenovane mobilnost brez izpustov”. Električna vozila sama po sebi ne morejo zagotoviti popolnega zelenega prehoda na področju mobilnosti, je dodal.

Glavne prednosti vozil na vodik so daljši doseg kot pri električnih vozilih, precej hitrejše polnjenje in vodna para kot edini izpust. Največje slabosti pa so trenutno še zelo majhno število polnilnic, višja cena goriva ter višje cene in skromnejša ponudba avtomobilov s takšnim pogonom.

Oznake: