NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Si upate opremiti dnevno sobo?

Si upate opremiti dnevno sobo?

Deli

Opremljanje dnevne sobe se lahko zdi zahteven proces, a z dobro mero razmisleka in organizacije vam bo zagotovo uspelo ustvariti prostor, ki bo po obliki in funkciji izvrstno ustrezal vašim potrebam.

  1. Dobro izmerite prostor

Preden sprejmete kakršnokoli odločitev v zvezi z opremo, je potrebno imeti jasno prostorsko predstavo, ki bo zagotovila pravilno velikost izbranih kosov, kot so zofa, preproga in zavese. Boljše se je dobro pripraviti vnaprej in s tem prihraniti čas in denar – nakup in vračilo pohištva, ker velikost ne ustreza, sta lahko zelo neprijetna.

2. Začrtajte namen prostora

Jasno določite kako želite uporabljati prostor, ker je od tega odvisen velik del opreme. Vsak človek ima drugačne navade, zato mora dnevna soba biti resnično prilagojena vašemu načinu življenja. Ali jo uporabljate za druženje in branje? Potrebujete veliko svetlobe ali bo potrebno zastreti okna zaradi odboja svetlobe na TV zaslonu? Vas omejuje kamin? Nujno je, da ste glede uporabe prostora realistični. Če imate majhne otroke, ne potrebujete steklene mizice in talnih svetilk, ob katere se bodo spotikali, bolje se je odločiti za leseno mizico in stenske luči.

3. Osredotočite se na svoj čut za estetiko

Imate raje moderen podeželski slog ali boemski šik? Morda vas navdušujejo industrijski elementi? Če vas mika več različnih slogov, ni potrebe, da se odločite za enega, nujno pa je začrtati splošni videz prostora. Tako boste zožili izbor pohištva in dekoracij in se lotili zabavnega dela: brskanja po revijah in spletu za idejami. Več o stilih v interierju smo pisali tukaj in tukaj.

4. Zberite slikovno gradivo

Preden se odpravite v nakupe, je pametno razmisliti kako bodo izbrani kosi funkcionirali v enem prostoru. Zberite slike pohištva, ki si ga želite, in jih virtualno ali natisnjene postavite eno ob drugo. Tako boste dobili lažjo predstavo o tem, ali prostor deluje ali ne. Lahko se zgodi, da boste v tej fazi odkrili kakšno ključno napako – na srečo še ni prepozno. Včasih se zgodi, da dodamo preveč kosov s podobnimi nogami ali pa se preproga ne ujema z zavesami.

5. V nakupe!

Z obzirom, da je lahko pohištvo velik zalogaj za denarnico, je včasih bolje razporediti nakupe na daljše časovno obdobje. Če niste prepričani, kaj kupiti najprej, razmišljajte velikopotezno. Začnite z največjimi kosi in počasi dodajajte manjše. Tako boste sproti dodajali, kar manjka, ne bo pa vam zmanjkalo prostora za ključne kose, kot je denimo fotelj ali omarica.

6. Razmislite o uporabi zidov

Stene so izvrstna priložnost, da v sobo vnesete več svoje osebnosti. Ustvarite galerijski zid s fotografijami ali slikami, umestite ogledalo, ki bo prostoru dodalo globino. Obiščite starinarnice ali napravite makrame obešanko – možnosti so neskončne.

7. Ne pozabite na zelenje

Če bivate v najemu ali vam je spričo nakupa preostalega pohištva zmanjkalo denarja za dekoracije, razmislite o umestitvi rastlin. Te v interier vnesejo svežino in življenje, v zameno za nego pa vas bodo nagradile z bujnim rastjem, ki vam bo v zadovoljstvo. Tukaj lahko najdete nekaj idej za rastline, ki so enostavne za vzdrževanje.

Fotografije: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč