NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Jure Kotnik: Ko svetloba definira prostor

Jure Kotnik: Ko svetloba definira prostor

Deli

Interjer novih prostorov dentalnega centra odseva glavne značilnosti in odlike naročnika – sodobnost, estetiko, čistočo, tehnološko dovršenost ter natančnost.

Vsaka izmed naštetih lastnosti se namreč zrcali v načinu oblikovanja in skozi prostor priča o usmeritvi in identiteti lastnika. Prostori so celostno zasnovani v sodobnem slogu, očiščenem nepotrebnih elementov, kar omogoča brezhibno delo, po drugi strani pa skozi materiale in osvetlitev delujejo sproščajoče in tako omogočajo boljšo izkušnjo tako zaposlenim kot obiskovalcem.

Stene in tlaki v svetlih odtenkih niso samo prispodoba sterilnosti zdravstvenega okolja, temveč prostore vizualno odprejo in povečajo – tako se uporabniki v njih boljše počutijo, saj ambient ni utesnjen in temačen. K temu pripomorejo še velike steklene površine, ki poleg naravne svetlobe interjer povežejo z okoliškim zelenjem. Ker je dentalni center umeščen v prvo nadstropje, imajo ordinacije neposreden pogled na krošnje dreves ter bližnje hribe. To na paciente deluje pomirjajoče, pomembno pa prispeva tudi na delovno ugodje zaposlenih.

Pohištvo je pretežno v nevtralno belih in sivih barvah, ponekod je dopolnjeno v konjak hrastovem odtenku. Slednji prostore dopolni s toplino lesa, obenem pa oddaja prisotnost brezčasnega oblikovanja, ki teži k trajnosti in ne kliče po menjavi, ko trendi minejo. Lesena so tudi vrata v ordinacije ter posamezni dodatki – ti učinkujejo kot protiutež belinam prostorov.

Posebno pozornost pri oblikovanju interjerja so arhitekti namenili umestitvi svetil. Medtem ko je del luči popolnoma nevtralen, celo skrit, tu in tam izstopajo svetilke v črnem odtenku. Oblikovno so sicer preprostih oblik, a s svojim pozicioniranjem tvorijo lastne prostorske kompozicije. Najvidnejši primer tega je tridimenzionalna grafika v čakalnici, ki definira celoten prostor vhoda. Podobno v ordinacijah deluje stena žagaste oblike s skritimi lučmi, ki je kot nekakšna minimalistična skulptura in protiutež ravnim ploskvam, hkrati pa mehča svetlobo v prostoru – princip, poznan predvsem v velnes industriji. Na eni strani imamo torej pritajeno svetlobo, ki pacienta sprosti, na drugi pa najsodobnejšo tehnološko opremo in osvetlitev, ki zobozdravnikom omogoča natančnost pri delu.

Z oblikovnim pristopom ordinacije zobozdravstva Tatalović definirajo nove oblikovne standarde, ki presegajo ustaljeno prakso in zlahka umestijo Krško ob bok dentalnim klinikam v sodobnih okoljih po svetu.

  • Interjer: Arhitektura Jure Kotnik, Jure Kotnik, Gregor Ferenčak
  • Ime projekta: Dentalni Center Tatalović
  • Fotografije: Janez Marolt
  • Eksterier: Mv biro & Arhitektura Jure Kotnik
  • Lokacija: Krško, Slovenia
  • Realizacija: 2019
  • Velikost: 350 m2
  • Naročnik: Zobozdravstvo Tatalović d. o. o.
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč