NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

OPTIMALNA OSVETLITEV KOPALNICE

Deli

NAČRTOVANJE POPOLNE OSVETLITVE V KOPALNIC

Kopalnica je prvo pristanišče zjutraj in zadnje zvečer pred spanjem. Kopalnica z domačim vzdušjem je najboljši način, da dan začnete pozitivno in ga pripeljete do sproščujočega zaključka. Harmonična kopalniška osvetlitev ima pri tem bistveno vlogo. Ta vodnik vam lahko pomaga najti pravo razsvetljavo za vašo kopalnico.

NASVETI ZA OPTIMALNO OSVETLITEV V KOPALNICI

1. Nasvet: mešanica neposredne in posredne svetlobe

Notranji oblikovalci poskušajo najti dobro ravnotežje med neposredno in posredno osvetlitvijo v kopalnici.

Neposredna osvetlitev: Svetilke z usmerjenim svetlobnim snopom ustvarjajo neposredno osvetlitev. To spodbuja nastanek senc in povzroči naravno živost (če prihaja od zgoraj). Vendar tudi neposredna osvetlitev ustvarja visoke kontraste in s tem v nekaterih primerih neugodne sence.

Razpršena osvetlitev: Razpršena osvetlitev se pojavi, ko svetlobni žarek filtrira ali razprši zaslon ali senčnik.

Posredna osvetlitev: Pri posredni svetlobi se vir svetlobe odbija od predmeta ali stene. Tako razpršena kot posredna osvetlitev bolj enakomerno porazdelita svetlobo, vendar zagotavljata le medlo osvetlitev, če ju uporabljata sama.

2. Nasvet: kombinirajte med pet in sedem svetlobnih virov

Za ustvarjanje uravnotežene osvetlitve za različne dejavnosti je priporočljiva kombinacija več svetlobnih virov. Koliko je odvisno od velikosti prostora, vrste in intenzivnosti želene osvetlitve ter individualnih potreb.

Švedska notranja oblikovalka Frida Ramstedt je skovala “pravilo 5 do 7“ v zvezi z razsvetljavo. Prepričana je, da mora imeti vsak prostor od pet do sedem svetlobnih virov. Nekateri priporočajo celo do devet virov. Še en njen nasvet je uporaba svetlobe iz različnih kategorij.

V KOPALNICI JE PRIPOROČLJIVA KOMBINACIJA NASLEDNJIH VRST OSVETLITVE:

Glavna luč: Porazdeli svetlobo po celotnem prostoru, na primer stropne luči, kopalniško ogledalo z osvetlitvijo ali omarico z ogledalom z osvetlitvijo.

Pohištvena luč: Poudari zanimive elemente in ustvari občutek vzdušja, na primer osvetlitev odprtih površin pohištva ali osvetlitev pod pohištvom.

Atmosferska svetloba: Uporablja se predvsem za dekorativne namene, na primer reflektorji, usmerjeni na predmet, pravljične luči ali sveče.

Osvetlitev opreme: Sanitarni izdelki z integriranimi svetlobnimi viri, ki ponujajo dodatne funkcije, na primer aktivirne tipke z orientacijsko osvetlitvijo, ki se aktivira takoj, ko se nekdo približa WC-ju.

DODATNI VIRI SVETLOBE, KI SE UPORABLJAJO PRI OBLIKOVANJU KOPALNICE:

  • Osvetlitev notranjosti pohištva, na primer luč za predale
  • Osvetljeno povečevalno ogledalo
  • Indikatorske lučke, ki prikazujejo stanje naprave

V prikazani kopalnici sta prostor in zrcalna slika optimalno osvetljena zaradi kombinacije direktnih in indirektnih svetlobnih virov. Omarica z ogledalom z osvetlitvijo se uporablja kot glavna kopalniška luč. Možno je tudi kopalniško ogledalo z osvetlitvijo. Nišne luči v omarici z ogledalom in prho elegantno osvetlijo uporabljene prostore. Osvetlitev na aktivirni tipki in pod WC školjko in kopalniškim pohištvom je arhitekturni vrhunec in prispeva k vzdušju domačnosti.

REŠITVE GEBERIT ZA HARMONIČNO OSVETLITEV KOPALNICE

Kopalniška osvetlitev Geberit uporablja povezane svetlobne vire za ustvarjanje harmonične svetlobe in optimalnih svetlobnih pogojev za vrsto različnih zahtev. Vaši izdelki za kopalnico postanejo vir svetlobe, ki se lahko prilagodi vaši dnevni rutini.

PREDNOSTI KONCEPTA RAZSVETLJAVE GEBERIT COMFORTLIGHT:

  • Sanitarni izdelki in kopalniško pohištvo z Geberit ComfortLight osvetlijo prostor in nudijo popolno osvetlitev za kateri koli čas dneva.
  • Nastavljiva svetlost in svetle barve poskrbijo za dobro počutje v kopalnici.
  • Povezane svetlobne vire je mogoče krmiliti hkrati in jih popolnoma uskladiti s pritiskom na gumb.
Številni dobavitelji ponujajo tudi stikalo s senzorjem za dotik neposredno na ogledalu.

NARAVNA OSVETLITEV S COMFORTLIGHT

Svetloba pomembno vpliva na naše počutje. Bela močna svetloba nas prebudi, umirjena topla svetloba pa deluje sproščujoče. Sanitarni izdelki in kopalniško pohištvo z Geberit ComfortLight navdušijo z usklajevanjem barvne temperature in svetlosti: pri neprekinjeni zatemnitvi močna svetloba samodejno postane hladnejša, temnejša pa toplejša. To ustvarja naravne svetlobne pogoje za kopalniške rutine in domače vzdušje v prostoru.  Več informacij o Geberit ComfortLight lahko najdete spletni strani.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI OSVETLITVI KOPALNICE? STROKOVNI NASVETI

Produktni vodja in kvalificirani električar Andreas Janser je igral pomembno vlogo pri razvoju koncepta osvetlitve Geberit ComfortLight. S kolegom sta se trudila doseči optimalno osvetlitev kopalnice v svetlobnem laboratoriju na sedežu Geberita, ki je opremljen s premičnimi stenami in stropi, keramičnimi napravami, pohištvom in steklenimi predelnimi stenami. Tukaj je strokovnjak na voljo, da poda nekaj nasvetov o kopalniški osvetlitvi.

PO ČEM IZSTOPA DOBRA KOPALNIŠKA OSVETLITEV?

Tukaj so trije osrednji vidiki: Prvič, dobra osvetlitev v kopalnici mora delovati prijetno in naravno. Drugič, kopalniška osvetlitev mora biti funkcionalna. Tretjič, pomembno je, da je upravljanje intuitivno. In ne mislim le na en vir svetlobe. Harmoničen koncept upošteva vse vire svetlobe v prostoru, torej poleg kopalniške luči tudi naravno dnevno svetlobo in odsevne površine, kot so keramični aparati, ogledala, ploščice ali steklo.

Aplikacije omogočajo priročno upravljanje osvetlitve prek pametnega telefona.

V KOLIKŠNI MERI NAJ BO KOPALNIŠKA OSVETLITEV FUNKCIONALNA?

Svetloba v kopalnici mora izpolnjevati različne zahteve. Po eni strani naj enakomerno in brez sence osvetljuje osebo, ki stoji pred ogledalom. Po drugi strani pa mora ustvariti dovolj svetlosti v prostoru, ne da bi zaslepil uporabnika. Tretjič, osvetlitev se uporablja ciljno za ustvarjanje domačega vzdušja. V kopalnici počnemo veliko različnih stvari – umivamo se, brijemo, ličimo, umivamo zobe, nanašamo negovalne izdelke, se kopamo, da se sprostimo in morda ponoči potrebujemo WC. Vse te situacije zahtevajo različne svetlobne pogoje in razpoloženja. Dober koncept osvetlitve spreminja svetlost in barvno temperaturo glede na različne uporabe. Uporabne so tudi dodatne funkcije, kot je orientacijska lučka. To uporabnikom pomaga najti pot do WC-ja ponoči, ne da bi motili svojo biološko uro.

KAKO SE OSVETLITEV KOPALNICE RAZLIKUJE OD OSVETLITVE DRUGIH PROSTOROV?

Kopalniška osvetlitev ima več posebnosti v primerjavi z drugimi prostori. Zaradi vlage v kopalnici morajo biti izdelki odporni proti vlagi ali celo vodoodporni, da zagotovimo varno okolje. Upoštevati je treba tudi vprašanje bleščanja, saj lahko presvetel ali premalo zasenčen vir svetlobe vpliva na vid uporabnika. Ne nazadnje je dobra reprodukcija barv pomembna v kopalnici za realističen prikaz barv kože, las in oblačil.

KAKŠNO VLOGO IGRA SVETLOBA PRI UMIVALNIKU?

Umivalnik je središče kopalnice. Tu je potrebna najboljša svetloba za nanos ličil ali britje. Pri tem sta ključnega pomena dobra osvetlitev obraza in pristna zrcalna slika. V mnogih kopalnicah je omarica z ogledalom tudi edini vir svetlobe. Zato je pomembno, da ima visoko svetlobno moč in je opremljen z medsebojno usklajenimi viri svetlobe.

KAJ JE INTUITIVNO DELOVANJE?

V idealnem primeru je mogoče osvetlitev nadzorovati na različne načine. Najbolj intuitiven način je upravljanje prek stikala za luči v kopalnici. Uporabno pa je lahko tudi stikalo neposredno na ogledalu ali omarici z ogledalom. Obstaja tudi možnost upravljanja povezanih svetlobnih virov preko pametnega telefona. To bo imelo vse pomembnejšo vlogo v pametnem domu prihodnosti. Samoumevno je, da morajo biti svetlobni viri med seboj sinhronizirani in upravljani s pritiskom na gumb.

Za mnoge je upravljanje luči najbolj intuitivno prek stikala za luči v kopalnici.
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč