NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Biro Gašperič: Hiša z dvema pritličjema

Biro Gašperič: Hiša z dvema pritličjema

Deli

Matej Gašperič je na mestu, kjer je nekdaj stal kozolec toplar, zasnoval energetsko učinkovito dvoetažno domovanje z uporabnim tlorisom.

Zdravo bivalno okolje je za marsikoga, ki načrtuje svoj novi dom, ključnega pomena. To velja tudi za hišo na Izlakah, za katero sta naročnika želela, da je tesno prepletena z naravnimi elementi. V glavnem bivalnem prostoru kraljuje gola betonska stena, ki jo z vseh strani obdaja topel les. Tloris je zasnovan premišljeno – gre za tipično enodružinsko hišo s povezanimi bivalnimi prostori in ločenim zasebnim delom.

Po številnih različicah umestitve na parcelo, pri čemer je bila arhitektu v pomoč tudi maketa, so se odločili za lokacijo tik ob bregu. Tako lahko stanovalci iz obeh etaž stopijo neposredno na travo. Zaradi tega se arhitekt rad pošali, da gre za hišo z dvema pritličjema. Hkrati je domovanje manj ogroženo zaradi poplav, ki so na tem območju pogoste.

Belo oljeni, leseni nosilci obdajajo okna, ki jim je v dnevnem prostoru namenjena celotna etažna višina. S tem je arhitekt notranjost objekta tesno povezal z zunanjim dogajanjem in zagotovil bogato naravno osvetlitev, ki obliva tako kuhinjski otok kot zofo in zaobljeno jedilniško mizo. Svetloba lepo dopolnjuje z ilovico ometane zidove, ki nimajo ostrih robov, obenem pa zaradi narave materiala delujejo ugodno na stopnjo vlage v prostoru. Zunaj hišo zaključuje macesnov fasadni ovoj z lesenim križem v poklon staremu toplarju.

V prvem nadstropju je na hodniku pisarna z domačo knjižnico, ki jo prav tako definira svetlobno izobilje, zeleni breg na drugi strani panoramskega okna pa je med delom ali učenjem dobrodošla sprostitev za oči. Tloris zgornje etaže obsega še prelepo kopalnico in dve otroški sobi. Teh ne ločuje stena, temveč modularna omara s prehodom v obliki hišice, ki deluje kot osrednji igralni prostor. Čez nekaj let, ko bosta otroka zrasla, bo mizar izdelal že izrisan preostali kos, s katerim bodo zaprli omaro in ustvarili dva ločena, zasebna prostora.

Hiša za preproste užitke zadostuje vsem smernicam zdravega bivalnega okolja. Matej Gašperič je ustvaril dom, ki stanovalce prebudi s pogledom na s soncem obsijane zasavske griče in jih bo s tem razveseljeval še mnoga leta.

Fotografije: Miran Kambič

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč