NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Hiša na klancu

Tags:

Hiša na klancu

Deli

Na razgibanem, strmem terenu je svoje mesto našla hiša, ki je veliko preobrazbo doživela, še preden je bila dokončno zgrajena.

Naročnika sta jo kupila v tretji gradbeni fazi, v notranjosti so bile postavljene že vse stene, tudi nenosilne. Obstoječa tlorisna zasnova je bila nefunkcionalna, v nasprotju s sodobnim načinom bivanja in ni odražala želja novih lastnikov. Arhitektka je sprva na novo definirala tloris vseh treh etaž, kar je zahtevalo precej posegov v nosilno konstrukcijo. Ena od nosilnih sten je bila premaknjena, betonski steber na zahodni fasadi in del balkona pa sta bila odstranjena. Okenske odprtine na vseh straneh objekta so bile zasnovane na novo.

Arhitektka je hiši dodala veliko teraso, ki z zadnjo stranico ne sledi obliki hiše, temveč liniji zemljišča, njen večji del pa je zasnovan kot pohodna zelena streha. Pod teraso je zamaknjen volumen, v katerega je umestila garažo in domačo pisarno. Parapet terase s potekom vzdolž celotne fasade členi objekt po vodoravnici. Z razširitvijo pritličnega dela je nastal etažni zamik in tako objekt sledi lastnostim terena, ki se dviguje v isti smeri. V osrednjo etažo so smiselno umeščeni dnevno-bivalni prostori, v mansardi pa je spalni del.

Ime projekta: Hiša M+E

Arhitektura: Anja Zalezina

Fotografije: Anja Zalezina

Površina: 250 m2

Leto izvedbe: 2013–2016

Lokacija: Škofljica

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč