NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kakšna pa je vaša domača pisarna?

Kakšna pa je vaša domača pisarna?

Deli

Delo na daljavo ni več samo trend, ampak resničnost. Delovna filozofija bolj fleksibilnih podjetij stremi k uresničevanju projektov in zastavljenih ciljev, zato tudi svojim zaposlenim olajšajo delo na daljavo. Tako domača pisarna omogoča delo od doma.
Atipična situacija, ki jo doživlja svet zaradi zdravstvenih razlogov, je ta proces pospešila in domače delovne prostore postavila v središče pozornosti, skupaj z izzivi, ki jih predstavljajo.

Ni dovolj, da računalnik postavimo na prvo prosto mesto, ki ga imamo doma. Obstaja več vidikov povezanih s prostorom in pohištvom, ki vam bodo pomagali pri udobnejšem in bolj učinkovitem delu od doma, kar posledično pomeni večjo produktivnost in boljše počutje.

Pisarniška oprema se vseskozi spreminja
Malo je notranjih prostorov, ki so se skozi svojo zgodovino tako zelo spremenili, kot so to pisarne in pisarniška oprema. Pisarniški prostori v takšni obliki, kot jih poznamo danes, so prvotno nastala šele v 18. stoletju, pred tem pa so bila takšna delovna mesta sestavljena iz niza miz, omar s kovčki in stoli s trdimi naslonjali.

S časom so začele nastajati tudi nove tehnologije. Tako se je prvi pisalni stroj pojavil leta 1880, nato pa je prišel v ospredje še telefon, ki je bistveno
povečal komunikacijo med posameznimi pisarnami, ki so bile takrat opremljene z dolgimi vrstami natrpanih miz in stolov.

20. stoletje je predstavljalo preporod v oblikovanju pisarniške opreme

Pisarniško pohištvo in njegove postavitve pa so se začele bistveno spreminjati na prelomu 20. stoletja, v drugi polovici stoletja pa je začelo prihajati tudi do hitrih sprememb v pisarniških slogih.

Najprej so prevladovale velike kovinske mize z velikimi predali, na njih pa so prevladovale svetilke v industrijskem slogu. Šele v 70. letih so bile mize vse pogosteje izdelane iz lesa, v 80. letih, ko so računalniki nadomestili pisalne stroje, pa so postale mize večje, pri čemer je bil njihov dizajn vedno bolj eleganten in preprost.
90. leta je zaznamoval prihod Aeronovega stola, kar je pomenilo, da je bil pri oblikovanju pisarniškega pohištva vedno večji poudarek na udobju in iskanju rešitev za podporo zdrave telesne drže. V tem času je bilo potrebno na pisalnih mizah narediti prostor tudi za tiskalnike.

Herman Miller, podjetje, ki je zasnovalo ikoničen Aeronov stol.

Na prelomu v 21. stoletje so bile pisarniške mize oblikovane v nekonvencionalnih slogih in so bile nekakšne delovne postaje. To je bilo obdobje, ko so na trg vstopili mobilni telefoni in prenosniki, na mizah pa so bili računalniki z vse hitrejšo internetno povezavo.

Domača pisarna in primeren prostor zanjo

Ne glede na to, koliko ur boste delali od doma, je pomembno, da domača pisarna ni v bližini televizorskega sprejemnika ali drugega vira hrupa iz okolja. Tako se izognete morebitnim motnjam pri delu. Jasno mora biti, da delo od doma nujno ne pomeni delati samostojno ali individualno. Ključna vrednota podjetij je še vedno skupina in skupinsko delo, zato so še posebej pomembni  virtualni sestanki in nemotena komunikacija.

Domača pisarna naj bo primerno osvetljena. Če je le mogoče, poiščite prostor , ki zagotavlja dovolj naravne svetlobe, hkrati pa poskrbite, da bo tudi umetne svetlobe dovolj, zato izberite primerna svetila. Svetloba je ključen dejavnik pri produktivnosti in delovni vnemi. Svetloba povečuje dobro počutje, ustvarjalnost, zato delovne naloge opravimo bolj učinkovito.

Pri urejanju domače pisarne je potrebno imeti svoj delovni prostor smiselno urejen, saj bo učinkovitost dela le v tem
primeru zadovoljiva. Najpomembneje pri tem je, kateri prostor boste izbrali za svojo domačo pisarno in seveda kakšno
pisarniško opremo boste vanjo postavili.

Domača pisarna in kotiček za sprostitev

Ustvarite si majhen udoben kotiček za branje in sprostitev in pri tem uporabite oblazinjeno pohištvo. Tam se boste lahko sprostili in spremenili tok vaših misli. Raziskave kažejo, da so ljudje bolj produktivni in kreativni, če v svoj delovni dan vključijo čas za sprostitev.

Uporaba barv v vaši domači pisarni je prav tako pomembna. Držite se bolj nevtralnih barv, saj je pomembno da ostanete osredotočeni na delo. Zelena in modra barva pomirjata in krepita dobro počutje, rumena spodbuja ustvarjalnost. Izogibajte se pretirani uporabi živih barv, kot sta oranžna in rdeča, ki naj bosta rezervirani v glavnem za posebne predmete, ki jih želite izpostaviti. Za dodatno dobro počutje v vaši pisarni dodajte rastline, ki pričarajo domačnost in čistijo zrak. Prostor popestrite z osebnimi predmeti in mu tako dodate osebno noto, da vam bo domača pisarna v veselje.

Udoben počivalnik je še kako pomemben, ko je za nami naporen delovni dan.