NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Marles odprl vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti Dom24h 

Marles odprl vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti Dom24h 

Deli

V razvoj projekta Dom24h, hiše z inovativnim konceptom bivanja in dela na domu, je Marles skupaj s konzorcijem poslovnih partnerjev in nepovratnimi sredstvi, vložil 17 milijonov evrov. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci so v lanskem letu, kljub povišanim cenam energentov in surovin, uspeli optimizirati poslovanje, povišati dobiček ter povečati proizvodnjo in število zaposlenih.

Inovativnost projekta je,  ob današnji otvoritvi vzorčne hiše na sedežu podjetja v Limbušu, pozdravil tudi gospod Borut Pahor, predsednik republike Slovenije, ki je svoje navdušenje nad objektom  strnil v besedah: “Ta objekt, takšen način dela, to je naša  prihodnost”.

»Ponosni smo, da smo skupaj s partnerji uspeli razviti bivanjski objekt prihodnosti,« je ob današnji predstavitvi projekta Dom24h povedal Matej Vukmanič, direktor podjetja Marles hiše. »Hiša Dom24h je optimalna kombinacija energetske samozadostnosti, ekološke trajnostno naravnane gradnje in sodobnih tehnoloških rešitev. Njena zasnova in dizajn uporabnikom omogočata kakovostno bivanje, preživljanje prostega časa in opravljanje dela na domu.«

Objekt je energetsko samozadosten in deluje na konceptu neto nič-energijske stavbe. Oskrbo z elektriko omogoča energija sonca z integrirano fotovoltaično elektrarno, presežki pa se nalagajo v električnem hranilniku, ki je prav tako integriran v objekt, ali pa se oddajajo v odprto omrežje. Zagotovljena je uporaba pametnih naprav in pohištva, ki so integrirane v enovit informacijski sistem upravljanja s pametnim domom.

Z leve Matej Vukmanič, direktor podjetja Marles hiše; Saša Arsenovič, župan MO Maribor; Borut Pahor, predsednik R.Slovenije in Bogdan Božac, prokurist podjetja Marles hiše.

Pomembnost projekta Dom24h za slovensko gospodarstvo sta prepoznala tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Evropski sklad za regionalni razvoj, ki sta prispevala 5 milijonov evrov obliki nepovratnih sredstev. 12 milijonov evrov lastnih sredstev je v razvoj projekta vložil konzorcij 12 inovativnih in razvojno usmerjenih slovenskih podjetij, v katerem je Marles prevzel vlogo vodilnega partnerja. V konzorziju, ki je ustvaril Dom24h so sodelovala še podjetja Gorenje, Petrol, Helios, Alples, Danfoss, Robotina, Eti, Jub, Intectiv, Smartis in Špica.

Lansko leto se je Marles, kljub vsem izzivom, ekstremnim dvigom cen surovin in energentov, z optimizacijo poslovanja uspel prilagoditi spremenjenim razmeram na trgu.

»Kljub izzivom smo leto zaključili uspešno – povišali smo prihodke in ustvarili več kot milijon evrov EBITDA.
Zaradi povečanja obsega dela in kar 10 % povečanja proizvedenih količin, smo v proizvodnji zaposlili dodatne sodelavce in število zaposlenih povečali za več kot 10 %, hkrati pa sprejeli tudi odločitev za nadaljnjo posodobitev proizvodnje,« je pojasnil Bogdan Božac, prokurist podjetja Marles.

V podjetju Marles hiše Maribor se zavedajo, da so njihovi kupci vedno bolj ozaveščeni o pomenu energijsko varčnih hiš in ekološke gradnje, ki jih prepričajo le tehnološko dovršeni izdelki. »Kot najstarejši in največji slovenski proizvajalec montažnih hiš svojo pozornost usmerjamo v gradnjo ničenergijskih objektov, zgrajenih iz obnovljivih materialov, ki poleg ekološke usmerjenosti prinašajo minimalne stroške v njihovi celotni življenjski dobi. Sledimo razvojnim trendom, uvajamo nove tehnologije, vlagamo v tehnične inovacije in tako utrjujemo odgovornost do družbenega in naravnega okolja,« še dodaja Matej Vukmanič, direktor Marlesa.

Predsednik RS Borut Pahor je s predstavnikoma podjetja Marles tudi uradno otvoril objekt DOM24h.

O projektu DOM24H – PAMETNI DOM PRIHODNOSTI / Nov koncept bivanja in dela na domu

Podjetje Marles hiše Maribor je v Limbušu, kjer je sedež podjetja, na ogled postavilo demonstracijski objekt prihodnosti Dom24h, ki uporabnikom omogoča kakovostno in polno bivanje ter preživljanje prostega časa in opravljanje dela na domu. Objekt je tako v veliki meri energetsko samozadosten in deluje na konceptu neto nič-energijske stavbe ter zagotavlja uporabo pametnih naprav in pohištva, ki so integrirani v enovit informacijski sistem upravljanja s pametnim domom.

Leta 2018 so Marles hiše Maribor s strokovnjaki SRIP PsiDL (Strateško razvojno i novacijsko partnerstvo pametne stavbe in dom z lesno verigo) in podjetjem TECES za idejo pametnega doma Dom24h navdušili enajst vodilnih slovenskih inovativnih podjetij (Gorenje, Petrol, Helios, Alples, Danfoss, Robotina, Eti, Jub, Intectiv, Smartis in Špica) ter k sodelovanju pritegnili tudi nekatere vodilne razvojno raziskovalne institucije s področja gradbeništva, med njimi denimo Zavod za gradbeništvo (ZAG). Skupaj so zasnovali projekt Dom24h, s ciljem uresničevanja vizije partnerstva SRIP, ki temelji na integraciji raznolikih rešitev pametnega doma prihodnosti.

Projekt Dom24h je namreč največji slovenski projekt na tem področju, saj njegova vrednost znaša 17 milijonov evrov, pri čemer so partnerji projekta investirali 12 milijonov lastnih sredstev, 5 milijonov evrov pa sta v obliki nepovratnih sredstev prispevala Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Rezultat opisanega sodelovanja vseh naštetih deležnikov je impozantna stavba za delo in bivanje prihodnosti – Dom24h.

Pomembnost projekta Dom24h za slovensko gospodarstvo sta prepoznala tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Evropski sklad za regionalni razvoj, saj je kot tak pomemben za celotno industrijo predizdelanih pametnih hiš in ponudnike rešitev za pametne stavbe prihodnosti v regiji in Evropski uniji.

Objekt je energetsko samozadosten in deluje na konceptu neto nič-energijske stavbe. Oskrbo z elektriko omogoča energija sonca z integrirano fotovoltaično elektrarno, presežki pa se nalagajo v električnem hranilniku, ki je prav tako integriran v objekt, ali pa se oddajajo v odprto omrežje. Zagotovljena je uporaba pametnih naprav in pohištva, ki so integrirane v enovit informacijski sistem upravljanja s pametnim domom.

Demonstracija novega koncepta bivanja:

 • je neto nič-energijska stavba,
 • zgrajena je po konceptu life-cycle thinking,
 • ima kompatibilno in povezljivo notranjo opremo,
 • podpira IoT (internet stvari),
 • povezljiva je z okolico na različnih nivojih (energija, informacije …),
 • podpira elektromobilnost,
 • povezana je v oblak in digitalni dvojček,
 • integrirana je v skupnost in energetsko verigo (smart contracting),
 • omogoča dvosmerno povezavo s sistemi oskrbe z energijo pametnih skupnosti …
 • podsistemi in produkti za pametne stavbe ustvarjajo uporabniku prijazno zdravo bivalno okolje, ki ga lahko celostno uporablja 24 ur na dan.

Osnovni namen projekta Dom24h je razvoj in demonstracija novega koncepta bivanja ter dela na domu, ki ga uporabljamo 24 ur na dan. Predstavlja razvoj podsistemov in produktov za pametne stavbe prihodnosti ter razvoj ustreznega poslovnega modela za trženje tega koncepta na trgu. Raziskave so namreč pokazale, da opravljanje dela v domačem okolju zmanjšuje stres, število in trajanje bolniških odsotnosti, povečuje storilnost, kakovost in inovativnost opravljenega dela ter je na več nivojih stimulativno. Delo na domu postaja vedno bolj zaželen in priročen način opravljanja dela. Danes se namreč tako delodajalci kot zaposleni – tako podjetniki kot samozaposleni – vse pogosteje odločajo za delo na domu.

ODGOVORNOST DO OKOLJA / Nizek ogljični odtis

V podjetju Marles hiše so Dom24h pričeli projektirati z zavedanjem, da ekološka gradnja ni le trend današnjega časa, temveč odgovoren odnos posameznika za trajnostni razvoj. Že pri zasnovi so uporabili ekološke gradbene materiale, ki izboljšajo bivalno ugodje, toplotno stabilnost, zmanjšajo porabo energije tako za ogrevanje kot tudi hlajenje, podaljšajo obstojnost lesenih konstrukcij, zmanjša se delež primarne energije in dolgoročno se skrbi za okolje. Stavbno tkivo ima tako velik delež naravnih in recikliranih materialov. Kot glavni izolacijski material so uporabili celulozna in lesena vlakna, kar je pripomoglo k nizkemu oziroma negativnemu ogljičnemu odtisu. Z LCA-analizo so ugotovili, da je odtis CO2, merjen z indikatorjem GWP100 stavbnega tkiva, ki obsega stavbni ovoj in notranje konstrukcije, vključno s temeljno ploščo in tamponskim nasutjem, -3,15 kg CO2ek/m2a in je manjši od kg CO2ekv/m2a. Za uravnavanje temperature v otroških sobah so na strop vgradili plošče iz PCM-materiala, saj ta ob določeni toploti poveča svojo maso in s tem poveča toplotno kapaciteto konstrukcijskega sklopa, kar pripomore k izboljšanju toplotnega ugodja v notranjosti.

INOVATIVNOST V VEČ POGLEDIH

Dom24h je vključno z elementom trajnostne mobilnosti grajen na podlagi koncepta neto nič-energijske hiše, ki zajema superizolacijo, vrhunsko prezračevanje, rekuperacijo toplote z zelo visokim izkoristkom in fazno spremenljive materiale. Z integriranim konceptom »lifecycle thinking« je okolju prijazen, pameten in fleksibilen za zdravo in udobno bivanje. Vse to tudi zaradi posebnih rešitev, med katere spadajo denimo specialne barve in premazi za uravnavanje vlage v stavbi. Dom24h odlikuje kompatibilna in povezljiva vrhunska notranja oprema, ki vključuje tudi pohištvo in gospodinjske aparate. Poleg tega je Dom24h povezljiv z okolico na različnih ravneh tako glede pretoka energije kot informacij in podpira najnovejše trende glede dodatnih storitev na trgu s fleksibilnostjo energije.

Ena od njegovih ključnih prednosti je, da je povezan v oblak, opremljen z digitalnim dvojčkom in pripravljen za integracijo v skupnost ter energetsko v električno in toplotno verigo. Na tem objektu so pri Marles hiše Maribor s svojimi konzorcijskimi partnerji do zadnje podrobnosti določili vse stične točke, pravila sodelovanja in tehnologije za povezavo. Dom24h prvič uvaja dvosmerno povezavo s sistemi oskrbe z energijo pametnih skupnosti pri električni in toplotni energiji ter podatkih.

ENERGETSKA SAMOZADOSTNOST

Objekt je v veliki meri energetsko samozadosten in deluje na konceptu neto nič-energijske stavbe. Oskrbo z elektriko omogoča energija sonca, presežki pa se nalagajo v hranilniku ali oddajajo v odprto omrežje. Zagotovljena je uporaba pametnih naprav, ki so integrirane v enovit informacijski sistem upravljanja s pametnim domom.

Inovativne strategije v objektu:

 • zaščita zunanjih lesenih površin je zagotovljena z inovativnimi okolju prijaznimi vodnimi lazurnimi premaznimi sistemi, ki imajo daljšo življenjsko dobo;
 • na novo razvit konstrukcijski sistem odlikuje novost v montažni prdizdelani gradnji, saj vključuje reciklirane materiale;
 • vpeljava visokoizolativnih in fazno spremenljivih materialov za povečanje termalne mase sten; sistem centralnega prezračevanja odlikujeta prvovrsten sistem z vračanjem toplote odpadnega zraka ter povezava v platformo pametnega doma preko mobilne aplikacije;
 • napredno notranje pohištvo je prilagojeno sodobnemu uporabniku z dodatnimi funkcijami čutnih zaznav za krepitev razpoloženja in inteligentnimi funkcijami za pomoč pri nadzoru in nakupu živil;
 • povečana energetska učinkovitost se kaže v talnem ogrevalnem sistemu, ki smo ga vključili v vse prostore objekta, energetsko učinkovitem stavbnem pohištvu, povezanem v platformo pametnega doma;
 • sistem ogrevanja z visokim izkoristkom in vodeno pametno toplotno postajo za dvosmerno izmenjavo energije v sistemu daljinskega ogrevanja soseske;
 • senzorji za avtomatizacijo in brezžični moduli za krmiljenje luči, senčil in električnih porabnikov;
 • sistem Hems (Home energy management system) – sistem IoT za celostno upravljanje z energijo doma in pretvarjanje med različnimi oblikami energije z najmanjšo možno izgubo energije (Smart energy management) ter sodelovanje stavbe z okolico;
 • električna polnilnica, povezana s platformo pametnega doma za polnjenje električnih vozil …

Oznake: