NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

a2o2 arhitekti: Hiša MM

a2o2 arhitekti: Hiša MM

Deli

Hiša v središču Domžal je bila ena od redkih še ohranjenih tipičnih hiš v naselju. Kljub številnim novogradnjam v okolici, so se z lastniki odločili, da jo obnovijo in prilagodijo za sodobno bivanje.

Ohranjanje anonimne stavbne dediščine je pomembno, saj ohranja večplastnost in identiteto prostora. Ta stavba bi lahko predstavljala alternativni in finančno primerljiv pristop k prenovam hiš, ki je dolgoročno vzdržen in usklajen z okoljem.

Želeli so ohraniti zunanji ovoj hiše in jasno pokazati nove posege. Notranjost hiše so izčistili in obdržali elemente, ki ohranjajo ambient stare zgradbe. Novi posegi so odmaknjeni od starih zidov in se od njih ločijo tudi po materialnosti. V izvotljeno lupino hiše je vstavljen nov servisni volumen. Nad njim se nahaja nova etažna plošča s spalnico, pod njo pa v niši kuhinja z jedilnico. Celotno pritličje je tlakovano s teracom. Dnevni prostor s kaminom sega prek dveh etaž in se z velikim oknom odpira na vrt.

Lastnika hiše sta v sodelovanju z restavratorjem sama prenovila obstoječa okna, pomagala sta pri izvedbi notranjih opažev in brusila betonski tlak do izgleda teraca. Skozi proces prenove sta se na stavbo navezala, kar se odraža tudi v hiši, ki svoje življenje začenja tam, kjer se arhitektura konča.

Fotografije: Ana Skobe

Ime projekta: hiša MM

Arhitektura: a2o2 arhitekti, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič

Naročnik: zasebni

Lokacija: Domžale

Leto izvedbe: 2021

Kvadratura: 110 m2

Oznake: