NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Anja Zalezina: Dolenjska idila

Anja Zalezina: Dolenjska idila

Deli

Na mestu nekdanje zidanice je novo zgrajena enodružinska hiša, ki je zaradi gradbenih zahtev izvedena v relativno majhni kvadraturi.

Pritličje in mansarda skupaj merita približno 85 m2, če štejemo tudi površino do nizkih kolenčnih zidov. Za popolnoma izkoriščen potencial je bilo treba prostore oblikovati premišljeno in funkcionalno, kar je zahtevalo opremo po meri in številne inovativne rešitve.

V pritličju je dnevno bivalni del, do katerega stanovalci vstopajo skozi predprostor, ki pa od glavnega prostora ni fizično ločen. Za optično zamejitev med prostoroma poskrbi pohištveni volumen garderobne omare, ki s hrbtiščem tvori TV-steno, dopolnjuje pa jo polkrožna talna obloga. V prostoru se še nekajkrat pojavijo polkrožne linije in oblike, ki vnašajo pridih prijetne mehkobe. V pritličju je poleg bivalnega dela tudi manjša kopalnica s toplotno črpalko.

Nevtralni odtenki lesa in čiste beline poskrbijo za odprtost in zračnost kljub majhni kvadraturi. K temu prispevajo tudi velika okna, skozi katera naročniki lahko opazujejo prelepo dolenjsko pokrajino. Zasnova odprtega stopnišča, okronanega s prostornim podestom in odprtim pogledom na strešno sleme, dopušča morebitno dograditev otroške sobe v prihodnjih letih. Obenem je arhitektka vsem mansardnim prostorom namenila vidno strešno konstrukcijo in s tem ustvarila igro tekstur, dodala globino in začrtala jasen kontrast umirjeni opremi.

Površina: 85 m2

Vizualizacija: Anja Zalezina

Leto izvedbe: 2022

Lokacija: Šentjernej

Oznake:
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč