NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhitekt svetuje: Zasnova tlorisa v hiši

Arhitekt svetuje: Zasnova tlorisa v hiši

Deli

Zasnova tlorisa se prične pri orientaciji posameznih prostorov glede na dejavnike na parceli. Kljub temu, da nam predloge tlorisa pripravi arhitekt, se je vredno vanje dobro poglobiti – v novem objektu bomo namreč bivali dalj časa, zato moramo biti trdno prepričani v vsak detajl. Za lažje razumevanje zasnove tlorisa v tem članku podajamo nekaj osnovnih nasvetov in iztočnic.

Orientacija

Prva točka orientacijske zasnove mora biti razmislek o našem načinu življenja. Pozorni moramo biti na smeri neba (osončenje), bližino ceste (hrup in javna razsvetljava), razglede in sosednje objekte. Pomembno je, v katerih prostorih preživimo največji del dneva, kje se gibljemo ob določenih urah in ali smo zaradi službe doma v popoldanskem ali dopoldanskem času. Na jugu je največ sonca, zato tja umestimo prostore, v katerih se nahajamo večji del dneva. Navadno so to dnevni prostor, kuhinja in jedilnica ter otroške sobe. Sever ponuja manj svetlobe, zato tja umeščamo prostore, kot so spalnica, pisarna, shramba, kopalnica, pralnica, kurilnica … Če smo v objektu bolj v popoldanskem času, podobno kot jug obravnavamo zahod. Če smo v hiši večinoma pred poldnevom, lahko bivalne prostore orientiramo na vzhod, saj bomo tako lahko uživali v dopoldanskem soncu. Pri načrtovanju se nikar ne ozirajmo le na splošne smernice, vsekakor upoštevajmo osebne želje.

Pri snovanju spalnice razmislimo, ali nam je všeč, če nam zjutraj v sobo posije sonce in nas zbudi – v tem primeru postavimo spalnico na vzhod. Če imamo sonce rajši med pripravo zajtrka, umestimo tja raje kuhinjo, njeno zahodno lego pa izkoristimo med večerjo in uživajmo v opazovanju sončnega zahoda.

Če delamo od doma in veliko časa preživimo v pisarni, jo namesto klasične severne postavitve raje umestimo na jug, vzhod ali zahod. Pri tem igra ključno vlogo naš osebni urnik oziroma kateri del dneva bomo v njej preživeli in kdaj bi se raje izognili soncu. Če v bližini objekta poteka cesta, tja ne postavljamo spalnic in pisarn, saj v teh prostorih potrebujemo mir. Pri orientaciji prostorov in oken pazimo tudi, da sosedom ne bomo gledali v njihove prostore in oni ne v naše. Upoštevamo tudi naravne danosti, ki nam jih ponuja postavitev. Razmislimo, v katero smer se odpirajo najlepši pogledi in ali si želimo jedilnico, dnevno sobo ali kuhinjo z lepim razgledom. Morda nam bolj ustreza lep razgled takoj, ko se zbudimo, ali med tem, ko si vzamemo čas za kopel. Možnosti je veliko, največ pa je odvisno od osebnega mnenja in naših želja.

Prostori v naših življenjskih obdobjih

Pri zasnovi prostorov razmislimo, kako jih bomo uporabljali v posameznih življenjskih obdobjih. V poznejših letih bomo na primer težko uporabljali stopnice. Zato tloris načrtujmo tako, da bo pritličje ponujalo možnost samostojnega, funkcionalnega stanovanja. To lahko storimo preprosto z načrtovanjem sobe za goste ali pisarne, ki jo pozneje preuredimo v spalnico. Prav tako je dobro razmisliti o možnostih, ki jih ponujajo otroške sobe. Razmislimo, kako bi jih uporabili, ko bodo otroci zapustili hišo – že zdaj lahko načrtujemo instalacijske vode v zgornjem nadstropju, s čimer bomo poenostavili morebitno prenovo čez leta in tam uredili samostojno stanovanje.

  • Besedilo: Nataša Ržek, mag. inž. arh.
  • Fotografije: Unsplash
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč