NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kar se zgodi v hladilniku, ostane v hladilniku

Kar se zgodi v hladilniku, ostane v hladilniku

Deli

Tudi vas kar zmrazi, ko pomislite na čiščenje hladilnika? Potem je čas za reorganizacijo. Prav ste prebrali – tudi postavitev vsebine hladilnika je mogoče načrtovati tako, da nam dodobra olajša življenje!

Slabo je imeti prazen hladilnik, še slabše pa prepolnega


Se vsakič, ko odprete hladilnik, bojite, da bo kaj padlo ven? Prenapolnjen hladilnik vodi k pozabljeni hrani, neučinkovitemu zračenju, slabemu pretoku zraka in manjši energetski učinkovitosti. Če pa imate obratno težavo, da prepogosto ostaja prazen, ga napolnite vsaj z nekaj steklenicami izbrane pijače, saj bodo hladilniku pomagale ohranjati nizko temperaturo. Sicer je idealna zapolnjenost približno dve tretjini celotne kapacitete.

Vnaprej narezano sadje – na lastno odgovornost


Čeprav je za boljše prehranske navade dobro vnaprej oprati in narezati sadje (tako je lažje dostopno in prej posežemo po njem, ko nas napade lakota), se tako obdelano hitreje pokvari, saj je večji del njegove površine izpostavljen zraku. To lahko vodi v večjo količino odpadkov in posledično izgubo denarja. Morda lahko uberete srednjo pot: pripravite sadje za največ dan, dva vnaprej.

Mleko ne spada na vrata


Najtoplejši območji hladilnika sta vrhnja polica in vrata. Mleko se precej hitro pokvari, zato naj bo na srednji polici, kjer je bolj stalna temperatura. Enako velja za jajca in druge stvari, ki so namenjene prejšnji uporabi. Na vratih raje shranjujmo razne dodatke jedem, kot so pekoče omake, gorčica, solatni prelivi in podobno.

Sadje in zelenjava naj bosta v ločenih predalih


Če imate novejši hladilnik, ima ta verjetno ločena predala za tovrstna živila. Tisti za zelenjavo naj bi imel višjo raven vlažnosti, poleg tega pa plini iz dozorevajočega sadja lahko povzročijo, da se zelenjava hitreje pokvari. Izjema so jagode, ki se bodo bolje počutile v vlažnem okolju med zelenjavo.

Meso naj bo na spodnji polici


Če imajo dom v vašem hladilniku tudi mesnine, jih shranjujte na najnižjem mestu, kjer ne bodo mogle kapljati po drugih živilih v primeru puščanja. Dobro jih je položiti na manjši pladenj. Ta bo zadržal tekočino, kadar bo to potrebno, in poenostavil čiščenje.

Uporabite košarice, zaboje in pladnje


Z njimi boste najlažje uredili vsebino hladilnika v smiselne enote, izboljšali preglednost in olajšali čiščenje. V pomoč vam je lahko tudi razporeditev glede na tip jedi – če si denimo vsak dan pripravite sendvič, pospravite vse potrebno za to v en manjši zaboj. Tako boste namesto brskanja po policah z enim gibom iz hladilnika vzeli vse, kar potrebujete.

Podložite predale s krpami


Kljub temu, da so vsi notranji deli hladilnika pralni in vodoodporni, lahko za čiščenje porabimo veliko manj časa, če uporabimo ta trik. Se sliši trapasto? Morda. Vendar vam zagotavljamo, da nam boste ob naslednji čistilni akciji hvaležni.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč